Co zrobić jak jest tylko jedna makrela wędzona a domowników kilkakrotnie więcej? Oczywiście sałatkę albo pastę.
Nie każdy może przepada za wędzoną rybą, a makrela ma dość charakterystyczny i wyrazisty zapach.
Po dodaniu kilku składników smak znacznie łagodnieje a przy okazji mamy pyszną przekąskę, smarowidło lub dodatek.
Rozmyślnie nie dodawałam tu ryżu, mimo że świetnie pasuje do całości, chciałam by sałatka była lekka i można było ją rozsmarować na pieczywie.
Właściwie moi domownicy potraktowali to jak smarowidło i takim sposobem posmakowali makreli wszyscy.
Proporcjonalnie zwiększcie ilości składników, jeśli macie makreli więcej.
Składniki:
* 1 szt. (ok. 30 dkg) makreli wędzonej
* 1 mała puszka kukurydzy
* 1/2 pęczka szczypiorku
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
* 4 łyżki tartego żółtego sera
* opcjonalnie mała cebulka
* 3 łyżki majonezu
* sól, pieprz
Wyjęłam ości z makreli i posiekałam mięso nożem na drobniejsze kawałki. Pokroiłam jajka i ogórki w kostkę, szczypiorek drobno posiekałam.
Wymieszałam w misce makrelę, kukurydzę, ser, ogórki, jajka i szczypiorek. Dodałam majonez i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Wstawiłam do lodówki by sałatka przeszła smakiem.
Smacznego!
Lidka
świetna sałatka
Sałatka zrobiona i zjedzona! Pycha! Dziękuję za przepis 🙂
Cieszę się, że smakowała! Dziękuję i ja <3
Bardzo lubię sałatkę z makreli. Pysznie wygląda. Pozdrawiam.