Domowa chałka

Autor Pieprzyć z Fantazją

Domowa chałka zadowoli smakoszy tych wypieków. Z tego przepisu piekłam ją już wiele razy . Z dodatkiem dżemu bądź konfitury i z kubkiem mleka bądź kawy to nie lada przysmak. Sama również smakuje wyśmienicie, osobiście przyznaję się do zjedzenia 1/3 chałki jeszcze na ciepło…
Czego wymaga chałka podczas robienia? Cierpliwości. Trzeba jej dać wyrosnąć. Wynagrodzi za to nas swoim wyglądem, smakiem i pięknym zapachem. Jeśli zaś pewnego razu zostanie Wam kawałek chałki, to proponuję zrobić z niej tosty francuskie. Jest to pyszny pomysł na wykorzystanie suchej chałki i nadanie jej „drugiego życia i smaku”. Przepis znajdziecie tu przepis na tosty francuskie.

Składniki:
* 55 dkg mąki pszennej
* 300 ml mleka
* 5 dkg masła
* 2 dkg drożdży
* 7 dkg cukru
* 2 płaskie łyżeczki soli
Na kruszonkę:
* 3 dkg cukru
* 3 dkg masła
* 6 dkg mąki
Dodatkowo:
* 1 jajko do posmarowania chałki

Mąkę przesiałam.
Z odważonej już mąki zabrałam 2 łyżki i wsypałam do kubeczka. Do tego samego kubeczka dodałam pokruszone drożdże, część cukru z odważonego i zalałam 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł, dodałam go do miski z mąką, wlałam pozostałą część mleka, dodałam masło. Masło było w temperaturze pokojowej. Dosypałam sól i cukier. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, pozostawiłam w misce i przykryłam ściereczką na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrosło podzieliłam je na trzy równe części. Z każdej części zrobiłam wałek ok. 3-4 cm średnicy. Zaplotłam wałki w warkocz i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrosło posmarowałam je rozkłóconym jajkiem i posypałam kruszonką zrobioną z mąki, cukru i masła.
Piekłam 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Mam nadzieję, że posmakuje Wam chałka z tego właśnie przepisu, jest bardzo smaczna!

Lidka

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
3 lat temu

ale sobie taką bym zjadła na śniadanie

Elzbieta
Elzbieta
3 lat temu

A jajek sie nie daje?

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x