Domowy chleb z ziarnami

Autor

Domowy chleb z ziarnami to pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości.
Przyznam, że nie trzymam się nigdy sztywno przepisu i coś odejmuję i w to miejsce dodaję to co uważam, że mi posmakuje. Jak do tej pory sprawdziło się to wielokrotnie. Powstało w ten sposób już sporo nowych przepisów. Tak samo było z tym chlebem. Smakuje jak ze sklepu albo nawet bardziej, w końcu to własnej roboty pieczywo. Dodałam tu ziarna słonecznika, ale można dodać takie ziarna, jakie lubimy najbardziej.

Składniki:
* 50 dkg mąki pszennej
* 15 dkg mąki żytniej
* 1/2 szklanki ziaren słonecznika
* 1 szklanka maślanki
* 1 szklanka wody
* 2,5 dkg drożdży
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru
* mleko do posmarowania chleba
* ziarno do posypania chleba

Mąki przesiałam.
Zabrałam 2 łyżki mąki z tej odważonej i wsypałam do kubeczka, dodałam pokruszone drożdże i cukier. Wszystko zalałam 1 szklanką ciepłej wody. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do mąki, wlałam maślankę i dosypałam sól i ziarna. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrosło przełożyłam je do foremek i posmarowałam wierzch mlekiem oraz posypałam ziarnami słonecznika. Odstawiłam do wyrośnięcia. Miałam foremki aluminiowe z papierem do pieczenia zapobiegającemu przywieraniu z firmy Stella. Foremki świetnie nadają się do przygotowania pasztetów i ciast. Są wyłożone silikonowanym papierem, o którym już wcześniej wspomniałam. Foremki nie wymagają smarowania tłuszczem. Dla mnie jest to bardzo wygodne, ponieważ później nie trzeba myć foremek. Produkty z tej firmy dostępne są w prawie każdym sklepie. Ich używanie naprawdę ułatwia prace w kuchni. Firma Stella ma w swoim asortymencie nie tylko foremki, ale ściereczki, rękawice gumowe, zmywaki, gąbki. Świetne są papiery czy worki do pieczenia. Używam ich bardzo często, nie drą się i nie przepalają. W okresie świątecznym to duże ułatwienie w kuchni.

Piekłam swój chleb przez 55 minut w 180 stopniach.

Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Domowe pieczywo najlepsze zawsze 🙂

Zobacz także

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x