Koreczki z ogórka i łososia są smakowitym pomysłem na przekąski na zimno. Sprawdzają się podczas spotkań towarzyskich typu prywatka, czy sylwester w kameralnym gronie, imprez rodzinnych, wieczorów we dwoje.
Koreczki są proste i niedrogie w wykonaniu. Miłośnicy ryb będą zachwyceni! W moim domu zrobiły furorę a w szególności, jeśli o moją osobę chodzi, przygotowałam je w oka mgnieniu.
Jakich składników potrzebujemy by zrobić koreczki?
Składniki:
1 ogórek średniej długości
1 opakowanie serka śmietankowego 150 g (typu Almette)
pół pęczka koperku
1 łyżka jogurtu naturalnego
10 dkg kawałków łososia wędzonego
oliwki
Dodatkowo:
wykałaczki
Jak zrobić koreczki z łososia?
- Zawartość całego serka wymieszałam z jogurtem naturalnym i drobno posiekanym koperkiem.
- Ogórka cienko obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry ok. 7 mm grubości.
- Na każdy kawałek ogórka nakładałam łyżeczką serek, kładłam plasterek łososia i przekłuwałam wykałaczką z oliwką.
Smacznego!
Lidka
Smaczne na jeden kęs,super 🙂
Idealne na imprezę!
Pięknie wygląda ta przystawka. Pozwolisz tylko, że wyrzucę oliwki, a resztę z chęcią zjem 🙂
ja uwielbiam łososia, ale u mnie w domu nie chcą jeść, a szkoda, więc taki przysmak odpada, chyba, że jakoś przemycę. Bo wszystko super, tylko łosoś bee. Tyle, że inne ryby się nie nadają, chyba, że trafi się na plasterki halibuta, ale to rzadkość.
Wygląda pięknie, a przepis nie jest skomplikowany, więc muszę wypróbować.
Idealne pod wódeczkę 👏👏👏
Koreczki zawsze są dobrym pomysłem 🙂 I zostawiają duże pole manewru jeśli chodzi o składniki 🙂
Ja tam zjem wszystko ! Wspaniale wyglądają, będą idealne na dzisiejszy wieczór.
Pyszny pomysł 🙂
Proste, smaczne, zdrowe i piękne. Świetna propozycja na dzisiejszego Sylwestra 🙂 takie przekąski to ja lubię 🙂
Pyszne koreczki! Robię bardzo podobne. Smacznej kolacji sylwestrowej.
Bardzo fajna propozycja na sylwestrowy wieczór , czy nawet lekką i niebanalna kolację. Lubię takie koreczkowe przekąski, żeby jeszcze to robiło się tak szybko jak się zjada 😉
Robimy prawie identyczne, tylko u nas oliwki są z anchois 😀