Sernik z mlekiem w proszku

Autor Pieprzyć z Fantazją

Coś dla kochających wszelkiego rodzaju serniki – sernik z mlekiem w proszku. Bardzo smaczny, idealny na wszelkiego rodzaju okazje. W moim domu często pojawiają się tego typu wypieki, bardzo lubi je moja rodzina jak i znajomi. Bardzo lubię swoimi wypiekami powodować radość i może dlatego często nie wychodzę z kuchni 🙂

Do zrobienia akurat tego sernika użyłam jaj kaczych, dodały one sporo żółtego koloru sernikowi. Ogólnie są one chyba najlepsze do wszelkich wypieków.

Piekłam sernik w kąpieli wodnej, piekę tak każdy sernik i tak samo każdy sernik przetrzymuję dłużej w piekarniku. Lubię perfumować ciasta ekstraktami, tu też dodałam ekstrakt waniliowy, ale z powodzeniem można go zastąpić olejkiem.
Można go upiec w odrobinie większej blaszce, ja akurat mam taką jak podałam w przepisie i wyszedł wysoki.

Jakie składniki są potrzebne na sernik?

Składniki:
1,2 kg sera białego mielonego

8 jajek rozm. L
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
ekstrakt z wanilii
1,5 szklanki mleka w proszku

1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru najlepiej drobnego
15 dkg masła
Na spód:
15-20 dkg herbatników kakaowych
ok. 8-10 dkg masła

Tortownica 24×24 cm

Jak upiec sernik z mlekiem w proszku?

Herbatniki rozdrobiłam, masło roztopiłam i wymieszałam wszystko dokładnie. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykleiłam spód masą z herbatników. Wstawiłam do lodówki.

Żółtka oddzieliłam od białek. Masło roztopiłam i ostudziłam.
W misce mikserem wymieszałam żółtka, cukier wanilinowy, łyżeczkę ekstraktu, ser, budynie i mleko w proszku. Wlałam roztopione masło i na koniec mleko.
Białka ubiłam na sztywną pianę i małymi porcjami dodawałam cukier. Połączyłam białka z masą serową i delikatnie wymieszałam za pomocą drewnianej szpatułki. Mieszałam do momentu aż masa wchłonie całą pianę.
Tak przygotowaną masę wylałam na spód herbatnikowy.
Do piekarnika na samo dno wstawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą i nagrzałam go do 180 stopni. Piekłam sernik przez 20 minut w takiej temperaturze a następne 55 -60 minut w 155 stopniach.
Gdy sernik już się upiekł wyłączyłam piekarnik i przez pierwsze 30 minut nie uchylałam drzwiczek. Po tym czasie uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam tak do ostygnięcia.

Smacznego!
Lidka

3.4 39 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x