Śledzie po grecku prawie to samo aczkolwiek nie to samo, co ryba po grecku. Bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne. Pięknie ozdobią nasz gościnny i imprezowy stół oraz posmakują.
Ilości warzyw można z powodzeniem modyfikować, tak samo jak i ilość octu. Bardzo ważna uwaga, to nigdy nie łączyć ciepłych warzyw ze śledziami, to samo ma się do marynaty czy zalewy.
Z własnego doświadczenia wiem, że filety rozpadną się…
Jak zrobić śledzie po grecku?
Składniki:
4 płaty śledziowe a’la matias
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebula
nieduży kawałek selera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
50 ml octu
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Matiasy moczyłam w wodzie przez ok. 3 godziny, kilkukrotnie w tym czasie podmieniałam wodę, po czym każdy z nich pokroiłam na 4 części.
- Na patelni rozgrzałam olej, wyłożyłam pokrojoną w kostkę cebulę mieszałam do momentu aż się zeszkli. Następnie dodałam starte na tarce o grubych oczkach warzywa.
- Jak już warzywa były miękkie dodałam kocentrat pomidorowy, przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i doprowadziłam zawartość patelni do delikatnego wrzenia, wlałam ocet. Wyłączyłam ogień pod patelnią i odstawiłam do całkowitego ostudzenia.
- Gdy już warzywa były zimne w słoiku na przemian układałam śledzie i warzywa, odstawiłam do lodówki na 3 doby.
Smacznego!
Lidka
chyba nigdy nie jadlam ale ciekawe smaki
Wygląda mega smacznie 🙂
Właśnie robię
Kolejny, fantastyczny przepis u Ciebie na śledzie 🙂 W najbliższym czasie z pewnością wypróbuję 🙂