Zupa grzybowa z łazankami – na oleju rzepakowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Zupa grzybowa nieodłącznie kojarzy się z Wigilią, jednak jest to potrawa, którą przygotowuje się bez względu na święto.

Zupa grzybowa nierówna zupie grzybowej, ponieważ tak jak w przypadku innych potraw każdy ma swój pomysł na wykonanie. Pewne nawyki i smaki wynosi się z domu rodzinnego, ale większość smaków przynosi nam samodzielne życie.
Potrawy z grzybów nie należą do najtańszych, a szczęściarzami są Ci co mają łatwy dostęp do lasów i na tych grzybach co ważne znają się! Lasy mają dla nas wiele skarbów i wiele z nich jest popularnych w naszej kuchni, ale są również takie grzyby jadalne, których nie znamy. Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki to chyba jedne z najpopularniejszych darów lasu. W moich stronach dość powszechne są tzw. kominki, czyli lejkowiec dęty. Jednak bohaterem tego dania nie są kominki, a borowiki i podgrzybki, ponieważ z takiej suszonej mieszanki przygotowałam moją zupę.
W moich stronach, czyli na lubelszczyźnie popularny jest olej rzepakowy tłoczony na zimno, jest to tzw. swojskiej roboty olej. Można go kupić na każdym targowisku rolnym albo u gospodarza, co miał w danym roku plantację rzepaku. Jest to niesamowicie aromatyczny i smaczny olej, pięknie komponuje z potrawami wigilijnymi. Osobiście używam oleju przez cały rok, ponieważ bardzo smakuje również w sałatce a nawet na kromce chleba z dodatkiem cebuli….taki smaczek z dzieciństwa 🙂
Grzyby potraktowałam delikatnie, ponieważ po namoczeniu dobrze je wypłukałam i nie gotowałam wcześniej dodatkowo. W taki sposób smak grzybów pozostał w zupie. Prosta do zrobienia i bardzo smaczna zupa grzybowa. Jeśli będziesz sam gotować takie danie możesz dodać trochę mniej lub trochę więcej jakiegoś składnika.

Zupa grzybowa z łazankami – składniki:

150 g suszonych grzybów
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera (podobnie jak pietruszki)
2-3 garście łazanek
4-5 łyżek oleju rzepakowego
gęsta śmietana – opcjonalnie
natka pietruszki
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz

Zupa grzybowa z łazankami – wykonanie:

Grzyby namocz w zimnej wodzie, a gdy już napuchną opłucz pod bieżącą wodą bardzo dokładnie. W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj grzyby, gdy jest potrzeba pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki, dodaj również liść i ziele angielskie. Wymieszaj grzyby z cebulą i olejem i smaż chwilę. Zalej wodą (lub bulionem) i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i selera. Gotuj dotąd aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania wsyp suche łazanki i gotuj dotąd aż makaron będzie a’ldente. Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj również posiekaną natkę pietruszki. Kochającym zabielaną zupę grzybową zaproponuj kleks śmietany.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x