Przekładane ciasteczka piernikowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Fantastyczne w smaku i piękne ciasteczka – idealne na święta Bożego Narodzenia!

Przekładane ciasteczka piernikowe to kruche ciasto piernikowe przełożone marmoladą, dżemem lub powidłami. Możesz użyć i dżemu i powideł i marmolady o różnych smakach i kolorach. Niewątpliwie najbardziej będą pasować do tego rodzaju ciasta powidła śliwkowe, ale nie musisz się martwić, jeśli ich nie masz, bo z pewnością masz jakiś dżem, a ważne by był gęsty.
Ciastka są kruche i mogą poleżeć kilka dni, więc nie obawiaj się przed zrobieniem ich kilka dni wcześniej przed świętami. Trzymaj je pod przykryciem w chłodnym miejscu.
Niekoniecznie musisz je przekładać. Możesz je ozdobić pisakami lub lukrem oraz użyć jako ozdób na choinkę – będzie pięknie się prezentować! Jest to świetny pomysł na zaangażowanie swoich maluchów w przygotowania do świąt.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja

Przekładane ciasteczka piernikowe – składniki:

310 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
2 jajka
100 g cukru
3 lyżki miodu
3 – 4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
marmolada, dżem

Przekładane ciasteczka piernikowe – wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką masę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Ciasto powinno dobrze stwardnieć.
Stolnicę lub matę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na ok. 2-3 mm. Wykrawaj foremkami kształty, a połowę z nich wykrój z okienkiem. Wykładaj tak przygotowane ciastka od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 8-10 minut w 180 stopniach celcjusza. Za każdym razem gdy wkładasz następną blachę z ciasteczkami czas pieczenia może okazać się krótszy. Sprawdzaj!

Całe ciasteczka smaruj marmoladą i przyłóż drugą częścią ciastka z okienkiem. Odstaw w chłodne miejsce a później możesz oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

Źródło przepisu: Dr. Oetker

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian
1 miesiąc temu

Wyglądają świetnie, szkoda że już po świętach…

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x