Muffiny piernikowe z marchewką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kolorowe i pachnące świętami Bożego Narodzenia muffiny czapki Mikołaja.

Muffiny piernikowe z marchewką – czapki Mikołaja to bardzo smaczne babeczki z dodatkiem przyprawy do piernika oraz marchwi, która dodaje smak oraz wilgoć. Ozdobą muffin jest masa z serka i masła wzorowana na czapce świętego Mikołaja. Do zrobienia masy potrzebne mi były dwa rękawy cukiernicze i Tobie również proponuję użyć dwóch. Mam na myśli to, że dwa kolory masy na czapkę należy wyłożyć w miarę tym samym czasie. Użyłam również dwóch różnych tylek, ale to akurat nie jest konieczne. Ozdabianie pozostawiam Twojej własnej wyobraźni. Przyznam, że jest to pewnego rodzaju zabawa, ale może akurat to będzie świetny pomysł na rozładowanie przedświątecznej gorączki?
Z pewnością Twoi bliscy zwrócą uwagę przy stole na taki smakołyk i mam tu na myśli nie tylko dzieci 😉 Wypróbuj przepis i podziel się ze mną opinią. Mam nadzieję, że przypadnie Tobie i Twoim bliskim do smaku.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Składniki na ciasto:

250 ml startej marchewki
2 jajka
200 ml cukru pudru
300 ml mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na masę:

300 g serka śmietanowego typu Philadelphia
200 g miękkiego masła
kilka kropel aromatu waniliowego
200 ml cukru pudru
100 ml śmietanki 36%
40 g barwnika spożywczego czerwonego

Wykonanie:

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij sok, jeśli jest go dużo. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą pianę i dodaj produkty sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier wanilinowy i następnie wymieszaj. Wlej olej i dodaj startą marchew. Piecz w 200 stopniach przez ok. 15-18 minut.

Przygotuj masę na muffiny. Masło powinno mieć temperaturę pokojową – kuchenną. Utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj serek śmietanowy, śmietankę i aromat waniliowy. Zabierz do mniejszego rękawa 2-3 łyżki białej masy, a do pozostałej wlej czerwony barwnik i rozwierć mikserem. Czerwoną masę przełóż również do rękawa – drugiego. Oba rękawy włóż do lodówki na ok. 30 minut i po tym czasie dekoruj swoje muffinki.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x