Drożdżowa gwiazda z makiem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ciasto drożdżowe z makiem, które zachwyci wszystkich a święta uczyni bardziej uroczystymi.

Drożdżowa gwiazda z makiem jak sama nazwa wskazuje to ciasto drożdżowe z dodatkiem maku. Ciasto po zrobieniu na początku jest rzadkie, ale po wyrośnięciu cudownie plastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. Z tego przepisu upieczesz również pyszne drożdżówki z makiem, więc zapisz sobie lub zapamiętaj przepis nie tylko na święta.
Do przełożenia potrzebna mi była puszka maku. Nie ubijałam białek do maku jak to zazwyczaj robię, gdy korzystam z gotowego maku a chcę upiec makowiec.
Zawsze na święta Bożego Narodzenia piekę coś z dodatkiem maku lub przygotowuję kluski z makiem. Według tradycji mak to pomyślność finansowa, więc jestem przezorna 😉
Zachęcam, byś upiekł ten pyszny drożdżowy makowiec. Jest to bardzo proste ciasto w wykonaniu a do tego wygląda bardzo efektownie!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Drożdżowa gwiazda z makiem – składniki:

500 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
25 g drożdży
70 g miękkiego masła
2 jajka
1 puszka (850g) gotowej masy makowej
szczypta soli
Dodatkowo:
1 żółtko
3 łyżki mleka
migdały w płatkach
cukier puder

Drożdżowa gwiazda z makiem – wykonanie:

Przygotuj zaczyn. Rozkrusz drożdże, dodaj połowę cukru z podanego w przepisie, zalej ciepłym mlekiem i mieszaj aż drożdże oraz cukier rozpuszczą się. Wsyp 3 łyżki mąki z tej odmierzonej i wymieszaj z zaczynem tak, by pozbyć się grudek. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pamiętaj aby mąkę przesiać, ponieważ pozbędziesz się w ten sposób grudek i praca z ciastem będzie z pewnością łatwiejsza. Do mąki dodaj zaczyn, wbij jajka, dodaj masło pozostałą część cukru, szczyptę soli i wyrób gładką masę. Misę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a zajmie to ok. 1 godziny.

Przygotuj blachę do pieczenia, ponieważ to ta największa blacha będzie Ci potrzebna. Ciasto podziel na 4 części i każdą część rozwałkuj na średnicę ok. 28 cm. Rób to kolejno: najpierw rozwałkuj pierwszą część, posmaruj masą makową i przykryj drugą częścią placka. Rób tak aż wyłożysz wszystkie 4 części ciasta. Masa makowa wystarczy Ci na 3 przełożenia. Najlepiej jest układać warstwy od razu na papierze, na którym będziesz piec ciasto.
Gdy już przełożysz ciasto masą makową, to na środku ciasta połóż szklankę dnem do góry. Zaczynając od szklanki ostrym nożem potnij ciasto jakbyś robił promienie słońca a raczej gwiazdy, zrób na początku 4 nacięcia a następnie każdy kawałek na 3. Złap dwa ramiona i zacznij je zwijać od środka a na końcu je sklej razem. Rób tak z każdą parą ramion. Przykryj gwiazdę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia a następnie przed samym pieczeniem posmaruj rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Oprósz płatkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celcjusza i piecz ok. 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

Źródło przepisu (z małymi zmianami): pyszności.pl

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x