Bardzo smaczna propozycja na Wigilię oraz Boże Narodzenie.
Ryba po japońsku to obtoczone w cieście naleśnikowym i smażone kawałki ryby zalane słodko – kwaśną zalewą. Do jej zrobienia możesz użyć: mintaja, dorsza czy miruny. Osobiście polecam dorsza, ponieważ jest to bardzo smaczna ryba, która podczas obróbki nie wysusza się mocno i świetnie sprawdza się w tego typu daniach np. w rybie po grecku. Jest to fantastyczna propozycja na świąteczny stół i możesz taką rybę podawać na ciepło i na zimno.
Jeśli szukasz więcej przepisów na świąteczne dania to zerknij do zakładki Boże Narodzenie na moim blogu. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na śledzie, barszcz wigilijny czy uszka. A rybę po japońsku możesz przygotować już i nie czekać świąt! Oczywiście zjedz ją od razu a na święta przygotuj następną porcję 😉
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Ryba po japońsku – składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 jajko
125 ml wody
ok. 100 g mąki
sól, pieprz
Zalewa do warzyw:
125 ml wody
2 łyżki oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki octu 10%
3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki
Ryba i dodatki:
500-600 g ryby
ok. 15 g papryki konserwowej
3 cebule
3 ogórki konserwowe
ok. 100 ml oleju do smażenia
Ryba po japońsku – wykonanie:
Przygotuj ciasto z podanych składników na ciasto naleśnikowe. Filety ryby pokrój na mniejsze kawałki ok. 5 cm i obtocz je w cieście a następnie smaż na rumiano na oleju.
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pokrój ogórki w paski, paprykę w kostkę, możesz pokroić grubiej i dodaj do cebuli. Wszystko podsmażaj i mieszaj. Wymieszaj wszystkie składniki na zalewę i wlej do patelni z cebulą, ogórkami i papryką. Zagotuj i zdejmij z palnika.
W naczyniu, w którym podasz rybę na stół układaj na przemian usmażoną rybę i warzywa z patelni. Na koniec zalej pozostałym sosem.
Podawaj na ciepło lub ostudzoną.
Smacznego!
Lidka
Źródło przepisu: AniaGotuje.pl