Śledzie ze smażonymi przyprawami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Na święta Bożego Narodzenia, na imprezę czy spotkanie ze znajomymi lub rodziną, śledzik to idealna przekąska na tego typu okoliczności.

Im łatwiejsze w przygotowaniu to smaczniejsze, chyba zgodzicie się ze mną? Nie potrzeba wyszukanych przypraw by danie, czy przekąskę uczynić pyszną. Śledź króluje na polskim stole od wielu lat i chyba już tak pozostanie, ja akurat nie mam nic przeciw temu 🙂 Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na śledzie. Moja przyjaciółka kiedyś mnie nazwała „królową śledzi”, a cytując znaną osobowość „królowa jest tylko jedna” ….To taki mały żarcik oczywiście, może wypada przejść do sedna.

Smażenie uwalnia najlepsze smaki przypraw i dodatków, dlatego też cebulę, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek usmażyłam. Podpieram się opinią osób, które jadły taką właśnie przekąskę w moim wykonaniu i twierdzę, że śledzie są genialne w smaku. Proste przyprawy, które posiadacie w swoich szafkach kuchennych, płaty śledziowe z pewnością kupicie w pobliskim sklepie i wyobraźcie sobie tę radość z konsumpcji! Wystarczy do tego jeszcze „małe co nieco” i weekend pyszny i wesoły 😀 Zapraszam po przepis.

Śledzie ze smażonymi przyprawami – składniki:

4 płaty śledzi a’la matias
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
100 ml oleju rzepakowego
70 ml octu

czarny pieprz

Śledzie ze smażonymi przyprawami – wykonanie:

  • śledzie opłucz i namocz w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, wszystko zależy od tego jaką słoność preferujesz, po tym czasie oprósz płaty z każdej strony czarnym pieprzem
  • przygotuj zalewę, z odmierzonej ilości oleju odlej odrobinę na patelnię i zeszklij pokrojoną w pół talarki cebulę, dodaj liść i ziele angielskie
  • gdy cebula już zacznie się szklić dodaj posiekany w plastry czosnek, łyżkę majeranku i wszystko razem smaż
  • odstaw do całkowitego ostudzenia
  • pokrój płaty śledziowe w kawałki jakie lubisz, np. ok. 3-4 cm
  • wymieszaj wszystkie składniki zalewy, olej, ocet oraz zeszkloną cebulę i czosnek wraz z olejem ze smażenia, dodaj pokrojone płaty śledziowe
  • ciesz się smakiem przekąski po ok. 2-3 dniach

Smacznego!
Lidka

4.5 6 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Zrobiłam🙂. Niestety zapomniałam dodać pieprzu do płatów 🙆.

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x