Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą. Delikatne podanie śledzi i bardzo smaczne. Młodszej części rodziny smakowało bardzo! Takie właśnie będę robić na różnego rodzaju spotkania czy przy stole świątecznym czy bez okazji.
Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo prosta do wykonania przekąska, wszystkie składniki z pewnością posiadacie w swojej spiżarence.
W moim domu śledzik zawsze cieszył się uznaniem smakoszy, dlatego w ciągu roku robię je w przeróżny sposób, z przeróżnymi dodatkami, a później piszę Wam o tym na moim blogu.
W moim domu śledzik zawsze cieszył się uznaniem smakoszy, dlatego w ciągu roku robię je w przeróżny sposób, z przeróżnymi dodatkami, a później piszę Wam o tym na moim blogu.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić śledzie?
5 -6 płatów śledzi a’la matias
niepełna szklanka wody
1/4 szklanki octu
2 łyżeczki cukru
2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia cebuli
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
Jak zrobić śledzie w sosie pomidorowym?
- Śledzie moczyłam przez 3 godziny w zimnej wodzie, przez ten czas dwukrotnie podmieniałam wodę. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 2 cm szerokości.
- W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem, liściem, zielem angielskim, paprykami i koncentratem pomidorowym.
- Na patelni zeszkliłam i lekko zarumieniłam pokrojoną w piórka cebulę. Połączyłam z sosem pomidorowym.
- Sos ostudziłam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Wstawiłam do lodówki na dobę, po tym czasie można było już jeść śledzie.
Smacznego!
Lidka
Bardzo lubię śledzie,oczywiście matiasy.Takie wypasione,tłuściutkie,z dodatkami,w sałatkach.Król łosoś może dla mnie nie istniec.Świetny przepis na sałatkę, mniam,mniam-)
Irena
Pyszne połączenie 🙂
Skorzystam z tego przepisu i zaraz będę je robić. Pozdrawiam Świątecznie.