Pierniczki miękkie na święta polecają się.
To jest następna moja propozycja na świąteczne pierniczki, tym razem w wersji miękkiej. Polecam je upiec na kilka dni przed świętami. Gdy jesteście zabiegani i przez cały grudzień nie znajdziecie czasu na upieczenie twardych, to zawsze można upiec takie, które są od razu miękkie i po kłopocie. Pierniczki są delikatne w smaku a zarazem aromatyczne i rozpływają się w ustach.
Podczas wykrawania nieoceniona może się okazać pomoc malutkich rączek, a ile przy tym radości…i mąki w kuchni 🙂 Właściwie to atmosferę świąteczną czynią dziecięce śmiechy i ich oczekiwanie na Świętego Mikołaja, ile przy tym radości!
Składniki:
35 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 dkg masła
1 jajko
20 dkg miodu
3 dkg cukru pudru
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
Lukier:
Składniki:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
mąka do podsypania
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam. Dodałam masło, jajko, cukier puder, miód, przyprawę do piernika.
- Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wycinałam pierniczki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez 8-10 minut.
- Kilka pierniczków udekorowałam lukrem. Utarłam cukier puder z sokiem cytryny i gorącą wodą. Posmarowałam pierniczki i odstawiłam do ostygnięcia.
Notatki:
* podczas wałkowania podsypywałam ciasto mąką
Smacznego!
Lidka
kocham pierniczki:)
Lidzia, ryzyk fizyk… robię wg Twojego przepisu. Zobaczymy jakie wyjdą 🙂
Już powoli czas się brać za pierniczki 🙂