Pierniczki (miękkie)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pierniczki miękkie na święta polecają się.
To jest następna moja propozycja na świąteczne pierniczki, tym razem w wersji miękkiej. Polecam je upiec na kilka dni przed świętami. Gdy jesteście zabiegani i przez cały grudzień nie znajdziecie czasu na upieczenie twardych, to zawsze można upiec takie, które są od razu miękkie i po kłopocie. Pierniczki są  delikatne w smaku a zarazem aromatyczne i rozpływają się w ustach.

Podczas wykrawania nieoceniona może się okazać pomoc malutkich rączek, a ile przy tym radości…i mąki w kuchni 🙂 Właściwie to atmosferę świąteczną czynią dziecięce śmiechy i ich oczekiwanie na Świętego Mikołaja, ile przy tym radości!

Składniki:
 
35 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 dkg masła
1 jajko
20 dkg miodu
3 dkg cukru pudru
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
 
Lukier:
 
Składniki:
 
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
odrobina gorącej wody
 
Dodatkowo:
 
mąka do podsypania
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam. Dodałam masło, jajko, cukier puder, miód, przyprawę do piernika.
  • Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wycinałam pierniczki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez 8-10 minut.
  • Kilka pierniczków udekorowałam lukrem. Utarłam cukier puder z sokiem cytryny i gorącą wodą. Posmarowałam pierniczki i odstawiłam do ostygnięcia.
Notatki:
* podczas wałkowania podsypywałam ciasto mąką
Smacznego!
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
2 lat temu

kocham pierniczki:)

Marta
2 lat temu

Lidzia, ryzyk fizyk… robię wg Twojego przepisu. Zobaczymy jakie wyjdą 🙂

Myśli Potarganej
1 rok temu

Już powoli czas się brać za pierniczki 🙂

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x