Łosoś w sosie koperkowo – cytrynowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Łosoś w sosie koperkowo – cytrynowym, czyli jak upiec pyszną i soczystą rybę.

Doskonały pomysł na obiad na każdą okazję. Danie to sprawdzi się w dni bardziej lub mniej uroczyste. Pieczony łosoś w sosie jest bardzo szybki do przygotowania. Łososia wystarczy oczyścić z łusek, pokroić oraz należy wymieszać i zagotować składniki na sos. Wszystkie czynności zajmą Ci kilka minut a pieczenie to temperatura 200 stopni i 20-25 minut. Bardzo szybki obiad, a podczas jego pieczenia możesz przygotować surówkę czy ugotować ryż.
Ja swojego łososia podałam z opiekanymi ziemniakami, ponieważ mieliśmy ochotę na taki dodatek. Możesz również ugotować ryż, kaszę bulgur lub nie robić tego wcale.
Ilości składników na sos wystarczą na połówkę łososia o wadze ok. 1,4 kg. Jeśli masz znacznie mniejszy lub większy kawałek podziel składniki lub proporcjonalnie je zwiększ. Sos jest prosty do zrobienia i nie przysporzy Ci żadnych trudności. Koperek i skórka z cytryny pięknie aromatyzują i zachęcam, by użyć minimum ilości tego, co podałam w składnikach. Zapraszam Cię do obejrzenia filmu na YouTubie łosoś w sosie koperkowo – cytrynowym.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją.

Składniki na sos:

✅400 ml śmietany do sosów 30-36%
✅1 łyżeczka kurkumy
✅1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
✅płaska łyżeczki soli
✅sok z 1 cytryny
✅skórka z całej cytryny
✅100 ml posiekanego kopru
✅1 łyżka mąki kukurydzianej

Łosoś ok. 1,4 kg

Pieczony łosoś w sosie koperkowo – cytrynowym – wykonanie:

Łososia pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze do pieczenia. Krojenie nie jest konieczne, możesz upiec w jednym kawałku, ale pod warunkiem, że masz tak długą blaszkę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
W rondelku wymieszaj śmietankę z kurkumą, pieprzem cytrynowym, solą, sokiem z cytryny oraz mąką kukurydzianą. Użyj do tego trzepaczki, co ułatwi rozbicie grudek. Zetrzyj skórkę z całej cytryny i dodaj koper. Wszystko wymieszaj i doprowadź do delikatnego wrzenia. Tak przygotowanym sosem zalej rybę i piecz ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika daj jej odpocząć ok. 5 minut.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x