Śledzie w sosie musztardowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie w sosie musztardowym to bardzo smaczna propozycja na na przekąskę na stół wigilijny i innego rodzaju spotkania przy stole, nawet przy flaszeczce 🙂

Przepis jest bardzo prosty, nie ma w nim wyszukanych i drogich składników, wystarczy połączyć składniki i mamy pyszną przekąskę. Przyznam, że zrobione w warunkach domowych są dużo smaczniejsze niż te kupione w markecie.
Całkiem przypadkiem skosztowałam tak przyrządzonych, nie miałam smacznego wyobrażenia o takiej marynacie, ale mam chociaż nauczkę, by nie oceniać zanim się nie skosztuje. Te śledzie są bardzo smaczne!

W przepisie podałam ocet jabłkowy, ale można dodać ocet spirytusowy 10%, jest z pewnością bardziej wyrazisty w smaku, ja dodaję akurat taki jaki mam w kuchennej szafce. Nie podawałam nazwy firm musztard, zwyczajnie kupcie takie musztardy jak napisałam obojętnie jakiej marki.

 
Składniki:
 
6 płatów matiasów
3 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 cebula
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz czarny – opcjonalnie
 

Śledzie w sosie musztardowym wykonanie

 
  • Płaty kilkakrotnie opłukałam i zostawiłam namoczone w wodzie przez ok. 6 godzin, po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam w paseczki 2 cm. 
 
  • Połączyłam wszystkie składniki sosu ze sobą i cienko pokroiłam cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszałam śledzie, sos i cebulę. 
 
  • Odstawiłam do lodówki na noc. 
 
Na drugi dzień śledzie w sosie musztardowym były gotowe do spożycia.
 

Co mogę jeszcze dodać?

 
Jeśli ktoś lubi bardziej słone śledzie to proponuję moczyć je w wodzie krócej. Ja za takimi nie przepadam, więc moczyłam je przez dłuższy czas. 
 
Składniki sosu oczywiście proporcjonalnie zwiększamy, jeśli chcemy zrobić więcej tego przysmaku. 
 
Mam nadzieję, że pomysł na takie właśnie śledzie przyda się i posmakuje 🙂 
 
Smacznego!
 
Lidka
 
 

 

3 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Mój tata pewnie by się nimi zajadał. Uwielbia śledzie.

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu

Zaczyna powoli brakować mi słów na komentowanie śledzi 🙂 Tymi smakami zdecydowanie trafiłabyś w gusta mojego męża – śledzie jak i musztardę pochłania

Andrzej
Andrzej
3 miesięcy temu

thx,rewela..właśnie takiego przepisu na słone matiasy szukałem

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x