W czasie karnawału nie może zabraknąć na stole smacznych, okrąglutkich oponek serowych.
Karnawałowe oponki serowe to bardzo smaczna przekąska, którą można przygotowywać nie tylko w popularnym w Polsce okresie karnawału. Jest to najlepszy przepis na oponki, jaki do tej pory wypróbowałam na moim blogu. Jeśli szukasz przepisu na równie szybkie i smaczne przekąski na karnawał zerknij na przepis na mini pączki.
Oponki pięknie prezentują się na stole i kuszą swoim zapachem oraz wyglądem. Zaręczam, że nie poleżą długo w domu.
Przygotowuje się je bardzo szybko i bardzo szybko je się smaży.Moje oponki serowe oprószyłam cukrem pudrem, ale można je również polukrować, jak kto woli.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić oponki?
25 dkg tłustego twarogu
4 żółtka
35 dkg mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 dkg stopionego masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
700 ml oleju do smażenia
mąka do podsypania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Twaróg zmieliłam, dodałam żółtka, przesianą mąkę, śmietanę, masło, cukier puder, spirytus i sodę. Zagniotłam ciasto, było kleiste.
- Rozwałkowałam ciasto na stolnicy na grubość 1 cm. W miarę potrzeby podsypywałam mąką.
- Wycięłam kółka o średnicy 4 cm, a kieliszkiem wykrawałam środek.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty lekko wpadający w brąz kolor.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki:
* można użyć sera z wiaderka
* okrawki ciasta wykrojone kieliszkiem można usmażyć jako mini pączki lub zagnieść je ponownie i robić oponki.
Smacznego!
Lidka
lubię takie oponki
Takie oponki robiła moja babcia. Smak dzieciństwa…