Coleslav – surówka

Autor Pieprzyć z Fantazją

Surówka Coleslav to surówka z białej kapusty, podawana jest jako dodatek do obiadu.

Historia colesłava sięga prawdopodobnie czasów starożytnych Rzymian i to właśnie stamtąd wkradła się do wielu tradycji kulinarnych przeróżnych krajów, w tym Polski.
Polska kuchnia kocha kapustę, dlatego też jest wiele przeróżnych przepisów na dania z jej dodatkiem, popularne są również surówki.
Osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki, ponieważ dostarczają nam bardzo potrzebnych witamin, a w okresie jesienno – zimowym jest to szczególnie ważne.

Przygotowanie coleslava nie jest trudne ani drogie. Ilości poszczególnych składników nie są sztywno ustalone i można skomponować skład samemu. Surówka jest pyszna i idealna jako dodatek do obiadu nawet w większym gronie, czy na uroczystość rodzinną.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia surówki Coleslav?

60 – 70 dkg kapusty białej
1 średniej wielkości marchew
1 mała cebula
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka octu winnego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1-2 łyżki majonezu
1 łyżeczka miodu
1 – 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić surówkę Coleslav?

  • kapustę obierz z wierzchnich liści, poszatkuj lub drobno pokrój nożem
  • marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kapusty
  • cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty
  • posiekaj koperek, natkę i dodaj do kapusty
  • dodaj sól i wymieszaj wszystko, odstaw na ok. 10 minut
  • dodaj pozostałe składniki: pieprz, miód, sok z cytryny, ocet i majonez
  • wymieszaj dokładnie
  • surówka jest gotowa do podania

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
3 lat temu

To jedna z moich ulubionych surówek. Pasuje do wielu dań

Marzena
3 lat temu

O widzisz, koperku nigdy nie dodawałam:-) A bardzo lubimy ją z pulled pork.

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x