Surówka Coleslav to surówka z białej kapusty, podawana jest jako dodatek do obiadu.
Historia colesłava sięga prawdopodobnie czasów starożytnych Rzymian i to właśnie stamtąd wkradła się do wielu tradycji kulinarnych przeróżnych krajów, w tym Polski.
Polska kuchnia kocha kapustę, dlatego też jest wiele przeróżnych przepisów na dania z jej dodatkiem, popularne są również surówki.
Osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki, ponieważ dostarczają nam bardzo potrzebnych witamin, a w okresie jesienno – zimowym jest to szczególnie ważne.
Przygotowanie coleslava nie jest trudne ani drogie. Ilości poszczególnych składników nie są sztywno ustalone i można skomponować skład samemu. Surówka jest pyszna i idealna jako dodatek do obiadu nawet w większym gronie, czy na uroczystość rodzinną.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia surówki Coleslav?
60 – 70 dkg kapusty białej
1 średniej wielkości marchew
1 mała cebula
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka octu winnego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1-2 łyżki majonezu
1 łyżeczka miodu
1 – 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić surówkę Coleslav?
- kapustę obierz z wierzchnich liści, poszatkuj lub drobno pokrój nożem
- marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kapusty
- cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty
- posiekaj koperek, natkę i dodaj do kapusty
- dodaj sól i wymieszaj wszystko, odstaw na ok. 10 minut
- dodaj pozostałe składniki: pieprz, miód, sok z cytryny, ocet i majonez
- wymieszaj dokładnie
- surówka jest gotowa do podania
Smacznego!
Lidka
To jedna z moich ulubionych surówek. Pasuje do wielu dań
O widzisz, koperku nigdy nie dodawałam:-) A bardzo lubimy ją z pulled pork.