Babka cytrynowa z kisielami to pyszna babka, która zawsze się udaje. Pachnąca cytrusami jest jak orzeźwienie dla kubków smakowych.
Piekę ją nie tylko na święta, ponieważ jest tak bardzo smaczna. Do filiżanki kawy, herbaty, będzie pasować na każdą okazję, a z pewnością ta babka jest idealna na Wielkanoc. Prosta do przygotowania i wykonania, nie ma mowy o zakalcu. Piekłam ją już wiele razy i zawsze pięknie się udawała.
Zachęcam by wprowadzić ten przepis do swojego domowego menu. Nie rozczarujecie się.
Składniki:
1 masło
1 szklanka cukru
5 torebek kisielu cytrynowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy albo cytryny
olejek cytrynowy albo kilka kropel soku z cytryny
Na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1/3 cytryny
kilka kropel gorącej wody
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa albo cytrynowa
Babka cytrynowa z kisielami – jak zrobić?
- Masło utarłam z cukrem mikserem.
- Kolejno dodawałam po jednym żółtku i pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kisiel – wszystko przesiane przez sitko.
- Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodałam skórkę kandyzowaną z pomarańczy.
- Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 60 minut w 180 stopniach.
- Jak babka ostygła polałam ją lukrem i udekorowałam skórką z pomarańczy.
- Lukier: do cukru pudru wycisnęłam sok z cytryny i dolałam kilka kropel gorącej wody. W konsystencji lukier ma być gęsty i ciągnący.
Smacznego!
Lidka
Super ciasto
Tak, jest mega pyszne! <3