Puszysta baba to babka bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Upiecze ją ten co piec potrafi i ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z ciastami.
Moja babka to nie tylko propozycja na święta wielkanocne, ale na każdą okazję bez okazji. Swoją babkę przygotowałam w ciągu 30 minut i mogłam ją już piec. Polałam polewą czekoladową, bo akurat taka mi pasowała do tego ciasta. Jest mega pyszna i zachęcam byście taką upiekli, będziecie zadowoleni.
Składniki:
1 masło lub margaryna
1 szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Na polewę:
10 dkg masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
płatki migdałów
Jak zrobić puszystą babkę?
- Margarynę z cukrem utarłam na puszystą masę.
- W trakcie ucierania dodawałam po jednym jajku.
- Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszałam dalej.
- Dodałam śmietanę i wymieszałam.
- Ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam przesiane kakao.
- Formę na babkę natłuściłam olejem i posypałam bułką tartą.
- Wylewałam na przemian masę białą i kakaową.
- Piekłam 50 minut w 180 stopniach.
Jak zrobić polewę czekoladową?
- Masło roztopiłam w rondelku.
- Dodałam dwie łyżki wody, wsypałam cukier i kakao. Mieszałam do rozpuszczenia i połączenia się składników.
- W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do polewy. Wymieszałam i lekko ostudziłam. Taką polewą polałam moją babę.
- Oprószyłam płatkami migdałów.
Smacznego!
Lidka
W przepisie podano 1 maslo lub margaryna, kostka masla zazwyczaj 200g a margaryny 250g, ktora ilosc jes poprawna w tym przepisie? Dziekuje
Babeczka jak malowana 🙂
Czy masło 200g czy 250g?
25 dkg masła
jeśli masło to 25 dkg
jaka śmietana? można doprecyzować?
Olu 18 %