Smaczny pomysł na obiad, przekąskę a nawet lunchbox do pracy czy szkoły. Idealne danie dla kochających świeże warzywa.
Przygotowanie tej sałatki polega tylko na pokrojeniu, wymieszaniu i zjedzeniu, tak zwyczajnie. Zdrowa i kolorowa a przy tym aromatyczna zachęca tylko do konsumpcji, nigdy dość warzyw a szczególnie tych świeżych. Biały makaron można zastąpić makaronem razowym, albo ryżem czy kaszą. Wszystkie opcje są dopuszczalne, a to wszystko przecież zależy od tego, co nam smakuje. Śmiało można nazwać tę sałatkę włoską, a to przez dodatki charakterystyczne dla ichniej kuchni.
Z tej ilości składników wychodzi ok. 1 litra sałatki (mierzyłam objętościowo), wystarczy ona zatem dla 4-5 osób.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem – składniki:
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej (185g netto)
3/4 szklanki mini makaronu penne
1 czerwona cebula średniej wielkości
1 duży pomidor
1/2 małej cukinii
1 czerwona papryka (nieduża)
garść świeżych liści bazylii
sól, pieprz i opcjonalnie cukier
Sałatka z tuńczykiem i makaronem – wykonanie:
- makaron ugotuj a’ldente, przecedź przez sito i ewentualnie opłukaj pod zimną wodą
- dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka
- pomidora pokrój w grubszą kostkę, paprykę również
- cebulę posiekaj w drobną kostkę
- cukinię pokrój w ćwiartki
- wszystkie składniki połącz ze sobą i dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek
- na koniec dodaj porwane drobno liście bazylii i przypraw do smaku solą i pieprzem
- odstaw na ok 1 godzinę do lodówki
Smacznego!
Lidka
Sałatka z przepisu b. smaczna. Zrobiłam. Wyszły zimne kluchy z tuńczykiem, i na dodatek „suche”. Chyba coś nie tak zrobiłam. Starałam się, bo miała być to sałatka dla gości. Zamiast papryki dodałam brokuły al dente. Goście , przez grzeczność skubnęli. Wtopa na całego.
Może to przez brokuł, w rzeczywistości jest to dość mokra salatka, zawsze można dodać oliwy z oliwek.