Pęczak z warzywami (pęczotto)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pomysł na pyszny obiad dla osób, które unikają mięsa. Głównym składnikiem jest pęczak, tak zapomniany w naszej kuchni polskiej.

Pęczotto, czyli pęczak z warzywami przygotowałam spontanicznie ze składników, które mi akurat pasowały do tego dania. Od dłuższego czasu pomijam mięso w domowym menu i kombinuję ze składnikami bezmięsnymi. Jednak to, że bez mięsa nie musi oznaczać „niesmacznie”. Zapewniam, że ja jako mięsożerca na odwyku potrafię zadowolić się nawet kaszą z masłem 😀

Pęczotto, które przygotowałam okazało się strzałem w dziesiątkę! Moja mięsożerna rodzina była zachwycona smakiem i to było dla mnie powodem do dumy. Przecież przygotowując je nie korzystałam z żadnych poradników kulinarnych! Mój smak zmienił się po tym jak odrzuciło mnie od mięsa. Dostrzegłam bogactwo smaków w roślinach, dostrzegłam ich kombinacje smakowe. Nie jestem fit, zwyczajnie pomijam to co pochodzi od zwierząt, pomijając produkty pochodzenia mlecznego.

Pęczotto składniki:

400 g kaszy pęczak
8 suszonych pomidorów z zalewy
ok. 10 szt. zielonych oliwek
2 łodygi selera naciowego
pół pęczka zielonych szparagów
100 g świeżych liści szpinaku
100 g sera feta
8-10 pomidorków koktajlowych
bulion warzywny
1 szalotka
4-5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów
sól, pieprz

Pęczotto – wykonanie:

  • pęczak wypłukałam na sitku pod zimną wodą
  • na patelni rozgrzałam oliwę z zalewy suszonych pomidorów i zeszkliłam na niej pokrojoną w kostkę szalotkę
  • dodałam opłukany pęczak i smażyłam na oliwie, co chwilę mieszając
  • dolałam 1 szklankę bulionu warzywnego, dolewałam bulion, gdy pęczak wchłaniał ten co dolałam wcześniej
  • gdy pęczak był a’ldente dodałam pokrojone w 0,5 cm kawałki łodygi selera i pokrojone w ok. 1 cm kawałki szparagi ( główki pozostawiłam w całości)
  • wciąż podlewałam bulionem, by pęczotto miało rzadką konsystencję
  • pod koniec gotowania dodałam pokrojone drobno suszone pomidory, liście szpinaku i przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe
  • chwile jeszcze gotowałam i wyłączyłam ogień pod patelnią, przykryłam pokrywką
  • po ok. 10 minutach przyprawiłam do smaku solą i pieprzem
  • przed podaniem posypałam pokruszoną fetą

Smacznego!
Lidka


0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x