Canelloni z serem i kaparami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo smaczny pomysł na bezmięsny obiad, połączenie składników nieco przypomina nasze pierogi ruskie, ale tylko odrobinę.

Canelloni z serem i kaparami to pomysł na obiad zaczerpnięty z kuchni toskańskiej. Nie próbowałam wcześniej tego w oryginalnym wydaniu, czyli w ichniej kuchni, ale nie mogłam się oprzeć, by przyrządzić to w swojej kuchni wg książki kucharskiej. Efekt przeszedł moje oczekiwania, ponieważ danie okazało się bardzo smaczne! Początkowo miałam Wam wspomnieć, że jak ktoś nie przepada za kaparami, to może zwyczajnie ich nie dodawać, ale nie. To właśnie kapary robią całą robotę, czyli świetnie podkręcają smak farszu.

Canelloni z serem i kaparami nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Może największą trudnością jest ugotować makaron tak, by się nie porwał podczas gotowania. Mój sposób na jego przygotowanie świetnie się sprawdził, a mianowicie podgotowanie i hartowanie w bardzo zimnej wodzie. Gotowałam po 3 sztuki, by makarony nie sklejały się ze sobą podczas gotowania.
Następne jest ich nafaszerowanie, u mnie sprawdził się rękaw cukierniczy i tego kuchennego przyrządu polecam Wam użyć. Pięknie i równomiernie można nadziać canelloni.

Canelloni z serem i kaparami – składniki:

8 -10 sztuk rurek canelloni
15 dkg sera białego (miałam z wiaderka)
15 dkg startego żółtego sera
1/2 szklanki gęstej śmietany
3 łyżki kaparów
sól, pieprz
Na sos:
1 łyżka masła
1 płaska łyżka mąki
1 szklanka śmietany
3 łyżki mascarpone
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

koperek do oprószenia
pomidorki koktajlowe do dekoracji

Canelloni z serem i kaparamiwykonanie:

  • canelloni ugotuj na małym ogniu a’ldente
  • ostrożnie, by nie porwać makaronu wykładaj po jednym do zimnej wody, ja dorzucałam kostki lodu dodatkowo
  • jak już canelloni ostygnie wyłóż na deskę
  • w misce wymieszaj dwa rodzaje sera, śmietanę, dodaj posiekane kapary i przypraw do smaku solą i pieprzem
  • za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego nadziej makaron
  • w rondelku rozgrzej masło i dodaj mąkę, energicznie wymieszaj aż do zgęstnienia
  • dodaj śmietanę, mascarpone i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką
  • dno naczynia w którym będziesz zapiekać posmaruj 3 łyżkami sosu
  • wyłóż ciasno nadziane canelloni, ważne by było ciasno, bo jest ryzyko, że farsz wypłynie z rurek
  • pozostałą część sosu wylej na makaron i zapiekaj bez przykrycia w 190 stopniach przez 20 minut
  • podawaj jeszcze gorące, oprósz koperkiem i udekoruj pomidorkami

Smacznego!
Lidka

źródło: „Kuchnia Toskańska”, autor Piotr Adamczewski
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Kolejne, świetne danie bez mięsa, a teraz właśnie takich poszukuję 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x