Naleśniki buraczane ze szpinakiem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kolorowe naleśniki powinny zachęcić każdego niejadka do ich zjedzenia. Danie bezmięsne, bardzo smaczne i proste do przygotowania.

Pozbycie się mięsa z mojego menu skłania mnie wciąż do szukania nowych pomysłów na dania z warzyw i owoców, to że bez mięsa nie oznacza, że ubogo. Będąc na targu czy w sklepie więcej czasu niż kiedyś spędzam teraz na warzywniaku i w dziale ze zdrową żywnością.
Zdrowa żywność jak na razie dorasta mi na moim ogrodzie, co bardzo mnie cieszy. Do tej pory muszę zadowolić się co nam oferuje warzywniak w markecie.

Naleśniki buraczane ze szpinakiem, to bardzo smaczna propozycja na obiad. Danie jest w pełni sycące i smakowite. By uzyskać czerwony kolor naleśników dodałam koncentratu z czerwonych buraków, nie potrzeba lać go na szklanki, a wystarczy odrobina.

porcja dla 4 osób
szklanka 250 ml

Buraczane naleśniki ze szpinakiem – składniki:

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki wody mineralnej
1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki koncentratu z czerwonych buraków
5 dkg roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli (na czubek łyżeczki do herbaty)

masło lub olej do smażenia

Składniki na farsz szpinakowy:
600 g świeżych liści szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól
2 łyżki masła lub oleju

Dodatkowo:
tarty żółty ser
pomidorki koktajlowe

Buraczane naleśniki ze szpinakiem – wykonanie:

  • Mąkę przesiej przez sito, następnie wsyp do miski.
  • Dodaj jajka, wodę, mleko, sól i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną i wlej roztopione masło, wymieszaj ponownie.
  • Odstaw na ok. 15 minut i po tym czasie smaż naleśniki
  • na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekany czosnek
  • dodaj liście szpinaku i mieszaj dotąd aż zmniejszą objętość
  • przypraw do smaku solą
  • nakładaj farsz na naleśniki i zwijaj w rulon lub kopertę
  • oprósz startym serem i udekoruj podpieczonymi na suchej patelni pomidorkami koktajlowymi
  • możesz również podgrzać krótko naleśniki do rozpuszczenia sera

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ryszard
Ryszard
9 dni temu

ale smakowicie wyglądają , uwielbiam naleśniki i napewno spróbuję sobie takie zrobić

Wędrówki po kuchni

Danie idealne na lato. Kolorowe, smaczne i takie apetyczne! Z wielką ochotą bym zjadał

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x