Kolorowe naleśniki powinny zachęcić każdego niejadka do ich zjedzenia. Danie bezmięsne, bardzo smaczne i proste do przygotowania.
Pozbycie się mięsa z mojego menu skłania mnie wciąż do szukania nowych pomysłów na dania z warzyw i owoców, to że bez mięsa nie oznacza, że ubogo. Będąc na targu czy w sklepie więcej czasu niż kiedyś spędzam teraz na warzywniaku i w dziale ze zdrową żywnością.
Zdrowa żywność jak na razie dorasta mi na moim ogrodzie, co bardzo mnie cieszy. Do tej pory muszę zadowolić się co nam oferuje warzywniak w markecie.
Naleśniki buraczane ze szpinakiem, to bardzo smaczna propozycja na obiad. Danie jest w pełni sycące i smakowite. By uzyskać czerwony kolor naleśników dodałam koncentratu z czerwonych buraków, nie potrzeba lać go na szklanki, a wystarczy odrobina.
porcja dla 4 osób
szklanka 250 ml
Buraczane naleśniki ze szpinakiem – składniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki wody mineralnej
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki koncentratu z czerwonych buraków
5 dkg roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli (na czubek łyżeczki do herbaty)
masło lub olej do smażenia
Składniki na farsz szpinakowy:
600 g świeżych liści szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól
2 łyżki masła lub oleju
Dodatkowo:
tarty żółty ser
pomidorki koktajlowe
Buraczane naleśniki ze szpinakiem – wykonanie:
- Mąkę przesiej przez sito, następnie wsyp do miski.
- Dodaj jajka, wodę, mleko, koncentrat buraczany, sól i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną i wlej roztopione masło, wymieszaj ponownie.
- Odstaw na ok. 15 minut i po tym czasie smaż naleśniki
- na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekany czosnek
- dodaj liście szpinaku i mieszaj dotąd aż zmniejszą objętość
- przypraw do smaku solą
- nakładaj farsz na naleśniki i zwijaj w rulon lub kopertę
- oprósz startym serem i udekoruj podpieczonymi na suchej patelni pomidorkami koktajlowymi
- możesz również podgrzać krótko naleśniki do rozpuszczenia sera
Smacznego!
Lidka
ale smakowicie wyglądają , uwielbiam naleśniki i napewno spróbuję sobie takie zrobić
Danie idealne na lato. Kolorowe, smaczne i takie apetyczne! Z wielką ochotą bym zjadał