Pyszna pasta z wędzonego pstrąga, wystarczy kilka składników!
Pasta z wędzonego pstrąga nie wymaga wielkiego trudu, by ją zrobić. Wystarczy kilka składników i można cieszyć się pysznym smarowidłem na kanapki.
Wędzony pstrąg ma bardziej subtelny zapach i smak niż wędzona makrela, dlatego też to smarowidło jest delikatniejsze w smaku, nie tak intensywne jak z makreli.
Podałam tu proporcje, które ja zastosowałam, ale jak najbardziej możesz zmienić ilości składników. Zblendowałam składniki na papkę, ponieważ chciałam uzyskać gładką konsystencję, idealną do smarowania pieczywa.
Delikatnie zrumieniona cebulka pięknie uzupełniła całość i wzbogaciła swoimi aromatami.
Mojej rodzince bardzo smakuje taka pasta i serwuję im pastę z pstrąga wędzonego od czasu do czasu, ale w różnych wydaniach. Tu opisałam jeden z nich. Zapraszam!
Pasta z wędzonego pstrąga – składniki:
1 wędzony pstrąg do 500 g
2 łyżki majonezu
1 mała cebulka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów
2 łyżki sera feta
świeży koperek
sól, pieprz
Pasta z wędzonego pstrąga – wykonanie
- zdejmij skórę i wyciągnij ości z pstrąga
- cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek, możesz nawet delikatnie zarumienić
- przełóż do miski, dodaj kapary, majonez, fetę oraz pstrąga
- zblenduj na gładką papkę albo rozgnieć widelcem, w zależności jaką chcesz uzyskać konsystencję
- przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek
- przechowuj w lodówce
Smacznego!
Lidka
[…] przepis na paprykarz domowy z brzuszków wędzonego łososia, paprykarz z makreli, pastę z wędzonego pstrąga czy sałatkę z makreli. Wystarczy kilka prostych składników, by jedną wędzoną rybą nakarmić […]