Pyszny obiad, który przygotujesz w ciągu 15 -20 minut. Wystarczy tylko kilka składników.
Tortellini z sosem kurkowym to z pewnością banalny w przygotowaniu, ale pyszny obiad. Korzystając z darów marketów nabyłam gotowe tortellini z serem, miałam do wyboru szynkę i grzyby, ale to z serem przemówiło do mnie „widzisz mnie?” i na nie właśnie się zdecydowałam.
Wszystko właściwie robi się w jednym czasie. Tortellini gotuje się troszkę dłużej, a w tym czasie można przygotować sos z kurek. Użyłam kurek, ponieważ jest na nie sezon, ale możesz użyć innych grzybów czy nawet pieczarek.
Proponuję podać do konsumpcji tortellini z sosem od razu i nie czekać aż ciasto wchłonie smakowity sos. Pięknie jest czuć ciasto, jego farsz i otulinę w postaci słodkiej śmietanki i kurek. Prawdę powiedziawszy, to nie jest może najtańsze danie, ale za to pyszne.
Oprószyłam swoje danie tartą goudą, ale spróbuj oprószyć albo dodać do sosu gorgonzoli, będzie petarda!
Tortellini z sosem kurkowym – składniki:
250 g tortellini np. z serem
250 g kurek
2 łyżki masła
1 szalotka
sól, pieprz
200 ml śmietanki 30%
tarty ser do posypania
natka pietruszki
Tortellini z sosem kurkowym – wykonanie:
- Tortellini ugotuj wg przepisu na opakowaniu
- w czasie gdy gotuje się tortellini przygotuj sos z kurek
- na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę
- dodaj kurki i smaż dotąd aż puszczą sok, chwilę jeszcze smaż, by nadmiar płynów odparował
- wlej śmietankę i redukuj chwilę sos
- przypraw do smaku solą, pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki
- przecedź ugotowane tortellini i połącz z sosem, oprósz żółtym tartym serem
Smacznego!
Lidka
O kurkach to ja tylko moge pomarzyć, bo u nas nie ma 🙁 Wspaniałe danie!