Pomysł na pyszne podanie fileta z ulubionej ryby. Danie można podawać w towarzystwie ryżu czy kaszy.
Przygotowanie tego dania zajmuje nie dłużej niż 20-25 minut. Nie panierowałam ryby, tylko oprószyłam przyprawami i ugotowałam w sosie. Obiad lekki i bardzo smaczny, mam nadzieję że posmakuje Ci, jeśli zdecydujesz się go przygotować.
Nie dodawałam wielu przypraw, tylko podstawowe: sól, pieprz, cukier i rozmaryn, cukier złagodził kwaśny posmak passaty. Często dania z dodatkiem pomidorów przyprawiam cukrem, nawet zupę pomidorową. Zioła pięknie ubogaciły aromatem i smakiem całość.
Zachęcam, byś wybierał grubsze kawałki ryb, tu akurat sprawdzi się dorsz. Filet z mintaja w efekcie finalnym nie prezentuje się tak atrakcyjnie jak ten z dorsza.
Ryba w sosie pomidorowym – składniki:
500 g fileta np. dorsza, mintaja
500 ml passaty pomidorowej
sól, cukier, czarny pieprz
świeży rozmaryn
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Ryba w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek zeszklij pokrojoną w pół talarki cebulę
- jak cebula już zacznie się szklić dodaj pokrojony w plasterki czosnek
- następnie wlej passatę i chwilę redukuj sos, oprósz solą, cukrem i pieprzem dodaj gałązkę rozmarynu
- fileta pokrój w mniejsze kawałki i oprósz solą i pieprzem
- przełóż rybę do gotującego się sosu pomidorowego
- przekręć fileta na drugą stronę po ok. 2-3 minutach i odczekaj tyle samo czasu, aż ryba się ugotuje
Smacznego!
Lidka