Mięso z kurczaka jest bardzo popularne w kuchni polskiej, a przepisów na jego przygotowanie jest tyle samo co pomysłów.
By jedzenie nie było nudnym trzeba go jakoś urozmaicać. Czasami warto zerknąć w czeluści lodówki i sprawdzić, co ona dla nas chomikuje. Takim też sposobem powstał kurczak serowy w maślance, proste dodatki ubogaciły smak drobiu. Fakt, trzeba zabrudzić dwa naczynia, patelnię i naczynie do zapiekania, ale warto. Szczęśliwi teraz Ci, co mają patelnię, w której mogą piec 🙂
Wystarczy tylko kilka składników i mamy pyszny obiad. Są dostępne i raczej każdy ma je w szafkach swojej kuchni. Myślę, że dzieciakom będzie bardzo smakować takie mięsko, moim smakowało i tylko mlaskali jak jedli, także zachęcam, by przygotować właśnie w taki sposób drób, zawsze to coś innego, smacznego.
Kurczak serowy w maślance – składniki:
8 podudzi kurczaka
500 ml maślanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3 ząbki czosnku
masło, olej
mąka do obtoczenia
80 g żółtego tartego sera – można dodać więcej
Kurczak serowy w maślance- wykonanie:
- do maślanki dodaj ser żółty, sól, pieprz ziołowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i dodaj kawałki kurczaka
- wstaw do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc
- wyjmij z marynaty pozostawiając jak najwięcej sera na kurczaku, obtocz następnie w mące
- po tym czasie obsmaż na maśle na średnim ogniu mięso tak, by się zrumieniło
- posmaruj olejem naczynie do zapiekania i wyłóż kurczaka
- piecz jeszcze ok. 35 minut w 180 stopniach bez przykrycia, do zarumienienia się panierki na złoto – brązowy kolor
Smacznego!
Lidka