Bardzo smaczne podanie kalafiora, świetna propozycja dla lubujących się w smakach pizzy.
To jest druga wersja mini pizzy z kalafiora na moim blogu. Każdy przepis warto testować, przerabiać, a wtedy może wyjść coś jeszcze bardziej smacznego. Tak właśnie było w przypadku tych placuszków.
Pierwsza istotna rzecz to taka, że po ugotowaniu i rozdrobnieniu warzywa możesz nadmiar wody ściągnąć ręcznikiem papierowym. Zrobisz to dociskając ręcznik do masy. Wolę tę wersję, niż pranie później tak cennej tetrowej pieluchy 🙂
W tej wersji placuszków dodałam mąkę kukurydzianą i przy takiej zmianie z pewnością pozostanę. Placuszki okazują się być lekkie, nie obciążają jelit, no i są bardzo smakowite. Do formowania zgrabnych kółek użyłam foremek do ciastek o średnicy ok. 15 cm.
Tu przyznam się też, że nie jestem wielką miłośniczką kalafiora, jedynie co to bardzo lubię tradycyjnie podany, czyli polany masłem z zarumienioną bułką tartą. Takie wydanie w postaci pizzy bardzo mi posmakowało i przyznam, że pozostanę wierna podstawom akurat tej wersji wykonania. Zawsze można coś modyfikować, skład ciasta, dodatki, ale to już pozostawiam Tobie. Sprawdź czy Ci smakuje mój pomysł na pizzę z kalafiora z sosem pomidorowym i żółtym serem. Podziel się opinią.
Pizza z kalafiora – składniki:
1/2 główka kalafiora
1 jajko
ok. 4 łyżek startego żółtego sera
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz
Dodatkowo:
1/2 szklanki passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia, oregano, sól
starty żółty ser do posypania
Pizza z kalafiora – wykonanie:
- Kalafior podziel na różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
- Rozgnieć ugotowane różyczki kalafiora widelcem, przełóż na pieluchę tetrową i odciśnij nadmiar wody, możesz to również zrobić ręcznikiem papierowym, dociskając go do masy z kalafiora. Tym właśnie zabierzesz nadmiar płynu.
- Przełóż następnie do miski i wbij jajko, dodaj żółty ser, dosyp mąkę, szczyptę soli. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Wykładaj po 3-4 łyżki masy na jeden placuszek na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placki wyrównaj łyżką robiąc z nich kółko ok. 15 cm średnicy. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Passatę wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami. Nałóż po 1-2 łyżek na każdą mini pizzę. Każdy placuszek posyp startym żółtym serem.
- Zapiekaj w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera.
Smacznego!
Lidka