Obłędnie pyszne przygotowanie żołądków drobiowych w śmietanie i z aromatycznym majerankiem.
Jedni kochają podroby, a inni ich nienawidzą. Na to nie mam żadnej recepty i rady, to już sprawa własnego smaku i mi nic do tego. To co mogę zasugerować tylko, to żeby chociaż skosztować odrobinę by się przekonać, że faktycznie „to mi nie smakuje”.
Klasyka przepisu na żołądki drobiowe – w śmietanie z majerankiem. Przyznam, że taką wersję uwielbiam i mam to szczęście, że mogę ich zrobić naprawdę dużo, ponieważ rodzina również się w nich smakuje.
Zanim przystąpisz do gotowania żołądków obejrzyj każdy z osobna z każdej strony, pozbądź się nieczystości, błonek, pozostałości jedzenia czy też żółtej skórki, opłucz kilkukrotnie. Potem możesz już pokroić je na mniejsze kawałki. Ja praktykuję ich krojenie, ponieważ wyglądają estetycznie i apetycznie w gulaszu. Podroby kochają majeranek, więc nie żałuj im tego zioła. Żołądki gotują się nawet ponad godzinę i musisz się uzbroić w cierpliwość . Odrobinę majeranku możesz dodać już w trakcie gotowania. Posól pierwszy raz gdy będziesz dodawać cebulę, a przypraw do smaku po dodaniu śmietany. Ja użyłam creme fraiche, ale jeśli nie masz takiej to dodaj najbardziej gęstą jaką masz w lodówce.
Mam nadzieję, że garść podpowiedzi przyda się stawiającym swoje pierwsze kroki w kuchni.
Żołądki drobiowe w śmietanie – składniki:
500 g żołądków drobiowych
2 łyżki masła
1 duża cebula
majeranek
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
ok. 50-80 ml gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Żołądki drobiowe w śmietanie – wykonanie:
- żołądki oczyść dokładnie i wypłucz, a następnie podziel na mniejsze kawałki (jeśli żołądek jest w całości dzielę go na trzy części)
- w garnku gdzie będziesz gotować żołądki rozpuść masło i obsmaż kawałki żołądków z każdej strony, gdy zacznie wyparowywać płyn podlej wodą ponad wysokość podrobów. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 1 godziny, dodaj liść i ziele angielskie
- cebulę pokrój na cztery części i pokrój w paseczki, zeszklij na łyżce masła, a następnie dodaj do gotujących się żołądków
- po upływie ok. 10 minut na patelni, gdzie szkliłeś cebulę rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżeczkę mąki, wyłącz gotujące się żołądki i dodaj zasmażkę, możesz pominąć ten krok, jeśli nie stosujesz tego typu zagęszczania w swojej kuchni
- dodaj ok. 2 łyżek majeranku, dodając go rozetrzyj w dłoniach, by uwolnić cały jego aromat ciepłem swoich dłoni
- ostatni krok to śmietana, dodaj gęstą śmietanę odpowiednią dla sosów, jeśli masz o niskiej zawartości tłuszczu, to zahartuj ją odrobiną gulaszu, by zapobiec jej zwarzeniu.
- przypraw do smaku solą, czarnym i ziołowym pieprzem
Smacznego!
Lidka