Bieszczady przyciągają niesamowitymi widokami nie tylko amatorów górskich wycieczek czy miłośników żeglarstwa, ale także wycieczek rowerowych. W odróżnieniu od innych polskich gór Bieszczady oferują miłośnikom kolarstwa wiele atrakcyjnych tras, podczas których napawać można się wyjątkowymi widokami oraz oddychać pełną piersią. Podkarpacie to także kraina, która zachwyca kulinarnymi smakołykami. Czego warto spróbować, będąc na górskiej wycieczce? Jak smakuje Podkarpacie?
Przez Bieszczady jednośladem
Wybierając się w Bieszczady na urlop, warto pomyśleć o zabraniu ze sobą jednośladu. Z racji, iż wiele ścieżek dopuszcza ruch rowerowy, z powodzeniem możemy zwiedzić znacznie więcej bieszczadzkich zakątków aniżeli podczas pieszej wędrówki. Rozciągające się połoniny, a także licznie rozsiane drewniane cerkwie, zachwycają i ściągają turystów nie tylko z Polski, ale i zza granicy. Aby jednak z łatwością podróżować po bieszczadzkich bezdrożach, warto przygotować się do tej wyprawy. Dobry, sprawny rower to podstawa. Na szczególną uwagę zasługują rowery Kross, które oferują wysoką jakość w stosunku do swojej ceny. Do górskich wycieczek najlepiej sprawdzą się rowery mtb które pozwolą nam bez problemu pokonywać kolejne wyzwania na trasie. Dobrą alternatywą jest także wybór jednośladu wspomaganego silnikiem elektrycznym.
Regionalne jedzenie w przerwie
Kto chociaż raz odwiedził Bieszczady, doskonale wie, że kuchnia w tym regionie jest wyjątkowa. Za sprawą lasów, obfituje w potrawy z grzybami. Dodatkowo nie trudno w Bieszczadach o doskonałą dziczyznę. Jednak dopełnieniem, a z pewnością potrawą, która szczególnie potrafi utkwić w pamięci są proziaki. Proziaki to nic innego jak wypiekane na blasze placki z mąki, wody i sody, które podawane są zarówno z masłem czosnkowym, ale coraz częściej wykorzystywane są np. jako bułki do burgerów. Kuchnia podkarpacka znana jest także z innych placków, zwanymi fuczkami. To z kolei połączenie ciasta naleśnikowego z kapustą kiszoną. W bieszczadzkich karczmach fuczki podawane są zarówno samodzielnie, ale także bardzo często stanowią smakowity dodatek do dań miejskich. Po rowerowej przygodzie regionalne jedzenie smakuje wyjątkowo. Warto więc skosztować także robionych w tym regionie serów, tych twarogowych, a także wędzonych. By spróbować samodzielnie zrobić proziaki kliknij tutaj
Czas na obiad w Bieszczadach
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby będąc w Bieszczadach wybrać się na rowerową wycieczkę całą rodziną. Podróżowanie z dziećmi wymaga jednak wcześniejszego przygotowania trasy, a także postojów. Warto zdecydować się, aby jednym z nich było miejsce, w którym zjeść można obiad rodzinny. Ze względu na szczególne bogactwo i różnorodność regionu, obiady serwowane w karczmach charakteryzują się odmiennością smaków. To właśnie w Bieszczadach zjeść można nie tylko potrawy mięsne, ale także te bazujące na rybach. Podkarpacie oferuje także bogactwo smaków pierogów, a wśród najpopularniejszych są te z farszem z jabłkami i cynamonem, serem na słodko czy ziemniakami i serem, Podczas rodzinnego obiadu warto skosztować także innegoprzysmaku, idealnego dla wegetarian, jakim są gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Aktywny urlop w Bieszczadach
Urlop w Bieszczadach niesie za sobą wiele możliwości oraz atrakcji o których możesz dowiedzieć się z http://www.mojebieszczady.eu/. Wybierając wycieczki rowerowe po bieszczadzkich szlakach, warto zaplanować postoje w miejscach, w których skosztować można przysmaków kuchni podkarpackiej, a tym samy posilić się na dalszą podróż. Bogactwo smaków, jakie oferuje ten region, sprawia, że każdy znajdzie tu coś, dla swoich kubków smakowych. Bieszczady to kierunek oferujący bogactwo zapierających dech w piersiach widoków, a także smaków.