Proste składniki, proste i szybkie przygotowanie, przekąska jak z najlepszej restauracji!
Ciężko mi słowami określić smak tej tarty, ale może uda mi się. Duszone pory w połączeniu z pieczarkami i kremowym sosem to niesamowicie zgrana kompania smakowa. Nie jest wyczuwalny dość ostry smak pora, ponieważ pozostałe składniki łagodzą jego mocny charakter. Całość smakuje rewelacyjnie, a najbardziej smakuje na ciepło.
Do zrobienia tej przekąski użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale zawsze możesz je przygotować sam. Smacznie będzie również jeśli przygotujesz taką tartę na kruchym wytrawnym cieście. Jeśli szukasz przepisu na smaczne tego typu ciasto zapraszam TU.
Robiąc farsz do tarty pokroiłam pora do samych liści, ale bez nich, do końca ciemnej łodygi. Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, ale ładnie tarta się będzie prezentować, gdy pokroisz je w cienkie plastry. Przypraw wedle własnego smaku wykorzystując przyprawy, które podałam w przepisie.
Tarta z porem i pieczarkami na cieście francuskim – składniki:
1 gotowy płat ciasta francuskiego
1 por (bez liści)
200 g pieczarek
150 g startego sera żółtego
1 łyżka masła
sól, odrobina papryki słodkiej i ostrej
Na sos:
2 jajka
150 ml śmietany gęstej
1/3 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku, szczypta pieprzu
Tarta z porem i pieczarkami na cieście francuskim – wykonanie:
- Na początku przygotuj farsz z pora i pieczarek. Pokrój pora w pół talarki i zeszklij go na maśle. Dodaj następnie starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, możesz je również cienko pokroić. Posól odrobinę i mieszaj dotąd aż odparuje płyn z patelni. Oprósz do smaku solą, papryką słodką i odrobiną ostrej.
- W misce za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj jajka ze śmietaną, dodaj sól, odrobinę gałki muszkatołowej, czarny pieprz i czosnek granulowany.
- Formę do tatry wysmaruj masłem i rozłóż gotowy płat ciasta. Nakłuj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i wyłóż farsz z pieczarek i pora, oprósz żółtym serem i wylej na wierzch mieszankę śmietanową jajeczną. Wierzch oprósz dodatkowo odrobiną żółtego sera. Piecz w 200 stopniach do zarumienienia się farszu na delikatnie złoty kolor.
Smacznego!
Lidka