Zielona propozycja dla osób, co unikają mięsa. Kotlety z brokuła w towarzystwie dressingu to smaczna propozycja na obiad.
Kotlety z brokuła możesz podać z kaszą bulgur czy nawet kaszą jęczmienną. Świetnie będą smakować również podane z dressingiem i kolorową surówką.
Są łatwe w przygotowaniu i zrobisz je w miarę sprawnie i szybko. Przed samym smażeniem sprawdź, czy smaki Ci odpowiadają i nie ma potrzeby doprawić ich dodatkowo. Ciesz się z rodziną kolorowym i dość lekkim obiadem. Pomijając proces smażenia, to kotlety są dość lekkie i bardzo puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Brokuł jest bardzo zdrowym warzywem, dlatego też warto go używać w swojej kuchni.
Kotlety z brokuła – składniki:
1 główka brokuła (ok. 500g)
2 jajka
150 g bułki tartej
80-100 g żółtego startego sera
przyprawy: ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/3 łyżeczki czosnku, ½ łyżeczki papryki, ½ łyżeczki kurkumy
olej do smażenia
Dressing:
3 -4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy (dowolnej)
szczypta soli, pieprzu i granulowanego czosnku
2 łyżki pokrojonej drobno w kostkę czerwonej cebuli
Kotlety z brokuła – wykonanie:
- brokuła podziel na różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będziesz go wkładać do garnka to umieść różyczki korzonkami ku dołowi, dzięki temu ugotują się równomiernie. Następnie odcedź i przełóż do miski.
- widelcem rozgnieć ugotowane warzywo i od razu możesz dodać część przypraw, później po dodaniu pozostałych składników przyprawisz wedle własnego smaku
- do jeszcze ciepłego brokuła dodaj część bułki tartej, nie dodawaj od razu całej porcji, ponieważ może się okazać, że wystarczy mniej. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- gdy puree ostygnie wbij jajka i dodaj żółty ser, wymieszaj i formuj mokrymi dłońmi kotleciki. Delikatnie obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.
- przygotuj dressing z podanych składników, wystarczy że wymieszasz i odstawisz na chwilę by składniki przeszły swoimi smakami.
Smacznego!
Lidka