Bardzo popularne w kuchni polskiej leczo. Głównym składnikiem tego dania jest papryka oraz słuszny kawałek kiełbasy.
Na temat przygotowania leczo można fantazjować na wszelkie sposoby. Przyjęło się, że głównymi składnikami tego dania są kiełbasa i papryka, ale to nie ogranicza nikogo, ponieważ leczo każdy przygotowuje na swój sposób i smak. Głównym powodem kombinacji tego dania jest zawartość lodówki oraz własne zachcianki na akurat takie jedzenie. Ja swoje leczo przygotowałam z łatwo dostępnych produktów i oczywiście nie pominęłam w nim podstawowych składników. Faktem jest, że dodałam nie zwykłą paprykę, ale stożkowatą paprykę najłagodniejszą z ostrych – rokitę. Dodało to wyrazistego smaku całej potrawie.
Leczo z papryką i kiełbasą – składniki:
500 g kiełbasy
15 dkg pieczarek
2 papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
2 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka i ostra
2 łyżki oleju
Leczo – wykonanie:
- na patelni zeszklij pokrojoną w większe kawałki cebulę, a następnie dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę
- pieczarki pokrój w plastry, paprykę w grubą kostkę lub plastry, a pomidory w drobną kosteczkę. Wszystko smaż od czasu do czasu mieszając.
- jak pieczarki zaczną zmniejszać objętość dodaj pokrojoną w talarki lub pół talarki cukinię oraz drobno posiekany czosnek
- pod koniec gdy warzywa będą już miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw do smaku solą, pieprzem i paprykami.
Smacznego!
Lidka