Tarta ze szpinakiem i serem feta

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tarta ze szpinakiem i serem feta to pyszna przekąska, przystawka idealna na każdego rodzaju okazje lub bez okazji. Idealnie kruche ciasto i delikatny farsz serowo – szpinakowy rozpływają się w ustach. Wypiek spotkał się z wielkim entuzjazmem w moim domu ku mojej radości.
Przepis podpatrzyłam na fajnej stronce I Love Bake, można tam znaleźć mnóstwo smacznych przepisów.
Wprowadziłam delikatne zmiany od siebie, ale wiadomo każdy gotuje wedle własnego smaku.
Tarta do najlżejszych i fit nie należy, ale można zgrzeszyć kulinarnie od czasu do czasu 🙂
Do zrobienia takiej tarty można użyć szpinaku świeżego jak i mrożonego. Ja miałam świeże liście, jeśli macie mrożone to należy wcześniej taki szpinak rozmrozić.
Cały ambaras polega chyba na przygotowaniu ciasta do tarty, jest niesamowicie kruche w przygotowaniu i dlatego też użyłam do pomocy papieru do pieczenia. Ułatwiło mi to rozwałkowanie i wyłożenie ciastem formy.

Składniki na ciasto:
* 15 dkg masła
* 25 dkg mąki
* 2 żółtka
* szczypta soli
* 1 łyżka wody
Farsz:
* 30 dkg liści szpinaku
* 10 dkg boczku
* 10 dkg żółtego sera
* 20 dkg sera feta
* 200 ml śmietany 30%
* 2 jajka
* 1 mała cebulka
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz

Zrobiłam ciasto

Zimne masło i pozostałe składniki na ciasto zagniotłam na jednolitą masę i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjęłam i rozwałkowałam. Z racji, że ciasto było tak kruche i rozpadało się podczas wałkowania pomocny był mi arkusz papieru do pieczenia.
Na blacie rozłożyłam arkusz papieru i na środku położyłam kulkę ciasta, którą przykryłam drugim arkuszem.
Miałam foremkę 24 cm średnicy i rozwałkowałam ciasto na ok. 27 cm średnicy by wystarczyło na wyłożenie boków tarty.
Zdjęłam jeden arkusz papieru i na ciasto położyłam natłuszczoną obficie masłem formę do tarty dnem do góry. Uchwyciłam brzegi formy razem z papierem z ciastem i przekręciłam zdecydowanym ruchem „do góry ciastem”.
Zdjęłam papier i dłońmi wykleiłam ciastem formę. Nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut, do zarumienienia się.

Zrobiłam farsz

Boczek i cebulę pokroiłam w kostkę, przy czym cebulkę pokroiłam drobniutko. Podsmażyłam na patelni i zeszkliłam cebulę.
Dodałam szpinak i mieszałam dotąd aż zmniejszy swoją objętość, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.
W kubeczku rozbełtałam śmietankę z jajkami i wlałam do szpinaku, chwilkę gotowałam i dodałam rozdrobniony ser feta. Kawałek fety odkroiłam wcześniej by udekorować wierzch tarty. Wymieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod patelnią. Dodałam ser żółty i wymieszałam aż się roztopi. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Upiekłam tartę

Na podpieczony spód tarty wylałam masę szpinakową, wierzch ozdobiłam kilkoma kostkami fety i piekłam w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Gdy upłynął czas pieczenia a farsz ładnie się ściął wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do lekkiego ostudzenia.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

To jest danie dla mnie!
Uwielbiam szpinak, uwielbiam fetę, a i jeszcze boczuś , mniam, mniam…
Farsz wygląda jak mamałyga, ale po upieczeniu bosko!!!
Zapisuję w kolejce do zrobienia 🙂

trackback

[…] tartę na kruchym wytrawnym cieście. Jeśli szukasz przepisu na smaczne tego typu ciasto zapraszam TU. Robiąc farsz do tarty pokroiłam pora do samych liści, ale bez nich, do końca ciemnej łodygi. […]

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x