Ciasta i desery

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Pinterest LinkedIn Tumblr

Tarta ze szpinakiem i serem feta to pyszna przekąska, przystawka idealna na każdego rodzaju okazje lub bez okazji. Idealnie kruche ciasto i delikatny farsz serowo – szpinakowy rozpływają się w ustach. Wypiek spotkał się z wielkim entuzjazmem w moim domu ku mojej radości.
Przepis podpatrzyłam na fajnej stronce I Love Bake, można tam znaleźć mnóstwo smacznych przepisów.
Wprowadziłam delikatne zmiany od siebie, ale wiadomo każdy gotuje wedle własnego smaku.
Tarta do najlżejszych i fit nie należy, ale można zgrzeszyć kulinarnie od czasu do czasu 🙂
Do zrobienia takiej tarty można użyć szpinaku świeżego jak i mrożonego. Ja miałam świeże liście, jeśli macie mrożone to należy wcześniej taki szpinak rozmrozić.
Cały ambaras polega chyba na przygotowaniu ciasta do tarty, jest niesamowicie kruche w przygotowaniu i dlatego też użyłam do pomocy papieru do pieczenia. Ułatwiło mi to rozwałkowanie i wyłożenie ciastem formy.

Składniki na ciasto:
* 15 dkg masła
* 25 dkg mąki
* 2 żółtka
* szczypta soli
* 1 łyżka wody
Farsz:
* 30 dkg liści szpinaku
* 10 dkg boczku
* 10 dkg żółtego sera
* 20 dkg sera feta
* 200 ml śmietany 30%
* 2 jajka
* 1 mała cebulka
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz

Zrobiłam ciasto

Zimne masło i pozostałe składniki na ciasto zagniotłam na jednolitą masę i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjęłam i rozwałkowałam. Z racji, że ciasto było tak kruche i rozpadało się podczas wałkowania pomocny był mi arkusz papieru do pieczenia.
Na blacie rozłożyłam arkusz papieru i na środku położyłam kulkę ciasta, którą przykryłam drugim arkuszem.
Miałam foremkę 24 cm średnicy i rozwałkowałam ciasto na ok. 27 cm średnicy by wystarczyło na wyłożenie boków tarty.
Zdjęłam jeden arkusz papieru i na ciasto położyłam natłuszczoną obficie masłem formę do tarty dnem do góry. Uchwyciłam brzegi formy razem z papierem z ciastem i przekręciłam zdecydowanym ruchem „do góry ciastem”.
Zdjęłam papier i dłońmi wykleiłam ciastem formę. Nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut, do zarumienienia się.

Zrobiłam farsz

Boczek i cebulę pokroiłam w kostkę, przy czym cebulkę pokroiłam drobniutko. Podsmażyłam na patelni i zeszkliłam cebulę.
Dodałam szpinak i mieszałam dotąd aż zmniejszy swoją objętość, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.
W kubeczku rozbełtałam śmietankę z jajkami i wlałam do szpinaku, chwilkę gotowałam i dodałam rozdrobniony ser feta. Kawałek fety odkroiłam wcześniej by udekorować wierzch tarty. Wymieszałam wszystko i wyłączyłam ogień pod patelnią. Dodałam ser żółty i wymieszałam aż się roztopi. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Upiekłam tartę

Na podpieczony spód tarty wylałam masę szpinakową, wierzch ozdobiłam kilkoma kostkami fety i piekłam w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Gdy upłynął czas pieczenia a farsz ładnie się ściął wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do lekkiego ostudzenia.

Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

To jest danie dla mnie!
Uwielbiam szpinak, uwielbiam fetę, a i jeszcze boczuś , mniam, mniam…
Farsz wygląda jak mamałyga, ale po upieczeniu bosko!!!
Zapisuję w kolejce do zrobienia 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x