Torcik bezowy z owocami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Rozpływa się w ustach i cudownie smakuje owocami, torcik idealny na każdą okazję.

Co zrobić z białek, które pozostały z wcześniejszych poczynań kulinarnych? Ja zrobiłam torcik bezowy i to był bardzo dobry pomysł, ponieważ ciasto wyszło pyszne i znakomite by poczęstować swoich przyjaciół. Dodałam do tego ciasta ok. 100 g truskawek i 100 g borówki, dzięki temu słodycz bezy nie była mocno wyczuwalna. Ilość składników na masę możesz podwoić, to już od Ciebie zależy czy wolisz jej więcej niż ja zrobiłam. Przygotowanie samej bezy nie jest trudne, niżej opisałam Ci jak zrobić pyszne blaty bezowe do tego torciku, w taki sposób upieczone zawsze wychodzą idealne! Owoce, które wykładam na wierzch ciasta zawsze obtaczam w galaretce, dzięki temu nie mam niespodzianek typu: pleśń, a dodatkowo pięknie się błyszczą i trzymają całości kompozycji na cieście. Polecam tę metodę.

Torcik bezowy z owocami – składniki:

5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na masę:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% lub 36%
sok z połówki cytryny
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
owoce
galaretka lub żelatyna

Torcik bezowy z owocami – wykonanie:

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, małymi porcjami dodawaj cukier. Gdy masa zacznie robić się lśniąca wsyp mąkę ziemniaczaną.
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na niej trzy równe kółka, możesz do tego użyć talerza lub miski. Ważne, by blaty do tortu piekły się jednakowo, na tym samym poziomie – to dotyczy piekarnika bez termoobiegu. Jeśli używasz termoobiegu możesz piec na kilku poziomach i blaty mogą być szersze. Na odrysowane kręgi nałóż masę z białek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz przez 1 godzinę, a po tym czasie uchyl drzwiczki i przy otwartych susz bezę ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Blaty już upiekłeś, więc pora zrobić masę.
Mascarpone rozwiercam na początku a później wlewam śmietankę, tak też było tym razem. Masa ubija się na puszystą i stabilną, w trakcie ubijania dodaj cukier puder i sok z cytryny lub limonki. Gdy już będzie gotowa możesz przełożyć nią blaty bezowe. Podziel na 3 części masę: dwie równe a trzecia najmniejsza. Przełóż blaty masą i wciśnij w nią odrobinę owoców. Wierzch posmaruj tą najmniejszą częścią masy i wyłóż owocami obtoczonymi w galaretce, robię tak, ponieważ są lśniące i stabilnie trzymają się całości. Rozpuszczam 1-2 łyżki dowolnej galaretki w 1/2 szklance wrzątku, studzę i obtaczam truskawki, borówki.
Listki mięty pięknie podkreślą owocowy smak tej słodkości.

Smacznego!
Lidka

4 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x