Sałatka z pora i czerwonej fasoli

Autor Pieprzyć z Fantazją

Przygotuj pyszną sałatkę, którą możesz zapakować do lunchboxu do pracy lub zaserwować w domu.

Por jest bardzo popularnym warzywem w kuchni polskiej. Bardzo często dodajemy go do zup, sałatek, tart. Tym razem zapraszam Cię na sałatkę z pora, czerwonej fasoli, jajka i jeszcze innych smacznych składników. Na moim blogu znajdziesz przepisy na wyżej wymienione dania, wystarczy że w lupkę wpiszesz „por” i pojawią się intersujące Cię zagadnienia. Jedzmy surówki, są bardzo zdrowe! A por ma wiele do zaoferowania. Działa antyseptycznie i można go stosować do pielęgnacji twarzy, pomaga ludziom zmagającym się z problemami reumatologicznymi, jest polecany przy niestrawnościach, zaparciach i działa moczopędnie. Ma również wiele zalet, ale tu skupimy się na sałatce.
Tymczasem, jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Sałatka z pora i czerwonej fasoli – składniki:

1 łodyga pora
3 jajka
1 puszka fasoli czerwonej
½ ogórka szklarniowego
½ pęczka koperku
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Sałatka z pora i czerwonej fasoli – wykonanie:

Pora pokrój w pół talarki, posól i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut by zmiękł i puścił soki. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru płynów i dodaj następne składniki. Fasolę odsącz z zalewy, jajka ugotuj na twardo i pokrój w grubą kostkę, ogórka pokrój w kostkę. Zrób sos z jogurtu i majonezu przypraw do smaku solą i pieprzem,  posiekaj drobno koperek, następnie połącz ze sobą wszystkie składniki na sałatkę i delikatnie wymieszaj.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x