Tzatziki to świeży i smaczny sos z ogórków i świeżego kopru. Przepis i pomysł pochodzi z kuchni greckiej.
Przygotowanie jest bardzo proste. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, drugich dań mięsnych lub rybnych. Kilka prostych składników, takich jak ogórki i jogurt grecki sprawią, że Twoje menu będzie wyjątkowe.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Tzatziki – składniki:
200 g ogórków
150 g jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka octu z białego wina
sól do smaku
dwa ząbki świeżego czosnku
oregano, koperek
Tzatziki – wykonanie:
Umyte ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól odrobinę i połóż je w durszlaku by nadmiar soku spłynął. Odciśnij i dodaj pozostałe składniki: jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, sól i świeży posiekany koperek oraz oregano. Wymieszaj i przypraw do smaku.
Smacznego!
Lidka