Sałatka z ciecierzycy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ciecierzyca tak smaczna a czasami zapomniana w naszej polskiej kuchni.

Regularne jej spożywanie reguluje poziom glukozy we krwi oraz cholesterolu. Często stosowana jest jako zamiennik mięsa w kuchni wegetariańskiej, ponieważ jest znakomitym źródłem białka. Poza białkiem zawiera również witaminy A, C, E, z grupy B oraz wiele związków mineralnych. Mam nadzieję, że tym już skusiłam wielu do częstego stosowania ciecierzycy w swojej kuchni, ale też myślę że uda mi się również skusić bardzo prostą sałatką, która nie musi mieć bogatego towarzystwa. Proste dodatki do ciecierzycy wystarczą, by zjeść ją z wielkim smakiem. To jest przepis z wykorzystaniem ciecierzycy z puszki, a jeśli chcesz zrobić z suszonej to namocz ją na kilka godzin w wodzie a następnie ugotuj do miękkości.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Sałatka z ciecierzycy – składniki:

320 g ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu)
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 czerwona cebula
kawałek czerwonej papryki
natka pietruszki

Sałatka z ciecierzycy – wykonanie:

Odsącz ciecierzycę z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę posiekaj drobno, posól i odstaw na chwilę. W tym czasie pokrój drobno paprykę. W misce wymieszaj ciecierzycę, paprykę i cebulę. Skrop oliwą z oliwek, octem winnym i oprósz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x