Pieczona papryka z pysznym farszem z ricotty i tuńczyka.
W polskiej kuchni bardzo popularna jest pieczona papryka z mięsem mielonym i ryżem, jednak farsz do papryki można zrobić z całkiem innych składników. To nadzienie składa się głównie z tuńczyka z zalewy i serka ricotta, natomiast dodatkami są kapary i czarne oliwki. Całość smakuje wyśmienicie i z pewnością jest to bardzo dobra propozycja na poczęstunek dla gości czy obiad dla rodziny. Miłośnicy ryb oraz smaków ryb nawet tych z puszek posmakują w tak nafaszerowanej papryce.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Papryka faszerowana tuńczykiem i serkiem ricotta – składniki:
3 czerwone papryki
250 g tuńczyka w zalewie własnej
250 g serka ricotta
1 jajko
50 g tartego sera żółtego
łyżka kaparów
łyżka czarnych oliwek
30 g bułki tartej
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa
Papryka faszerowana tuńczykiem i serkiem ricotta – wykonanie:
Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj ricottę i rozdrobnij wszystko widelcem. Dodaj pokrojone w krążki oliwki, odsączone z zalewy posiekane kapary, bułkę tartą i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Wbij jajko i dodaj starty żółty ser. Przypraw do smaku.
Wydrąż papryki i oprósz wewnątrz i na zewnątrz solą. Zewnętrzne ścianki papryki posmaruj delikatnie oliwą. Łyżeczką nałóż farsz do środka Wyłóż nafaszerowane papryki do natłuszczonej formy do pieczenia i oprósz je bułką tartą oraz spryskaj oliwą. Piecz papryki w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Smacznego!
Lidka