Kalops to klasyk kuchni szwedzkiej. Głównymi składnikami są wołowina, cebula, ziele angielskie i liść laurowy.
Bardzo lubiany w Szwecji kalops zyskał i moje uznanie. W skład gulaszu wchodzą niewyszukane produkty a smak wręcz zachwyca! W Szwecji kalops podaje się z gotowanymi ziemniakami oraz marynowanymi czerwonymi burakami. Istnieje kilka wersji tej potrawy, ale nie różnią się zbyt od podstawowego przepisu.
Gotując kalops musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ mięso wołowe wymaga dłuższego czasu duszenia. Najlepszym i najczęściej proponowanym kawałkiem wołowiny jest mięso z żeber.
Z pewnością zwrócisz uwagę na dość dużą ilość ziela angielskiego, ale nie pomyliłam się i napisałam 15 kulek ziela na 500 g mięsa. Pod koniec gotowania smak możesz poprawić mielonym zielem angielskim.
W kuchni szwedzkiej często używane są skoncentrowane buliony i w tym przepisie podałam również jako składnik.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Kalops – składniki:
500 g mięsa wołowego
2 marchewki
1 duża cebula
2 liście laurowe
15 kulek ziela angielskiego
500 ml wody
1 łyżka bulionu cielęcego
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
sól, pieprz czarny
mielone ziele angielskie
olej, masło
Kalops – wykonanie:
Mięso pokrój na kawałki ok. 3×3 cm. Marchew pokrój na dość duże kawałki nawet 2-3 cm długości a cebulę podziel na 8 części. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 2 łyżki oleju a następnie obsmaż mięso z każdej strony. Dodaj marchew, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie następnie duś kilka minut i mieszaj od czasu do czasu. Zalej wodą i bulionem cielęcym i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Podczas duszenia sprawdzaj czy nie trzeba dolać więcej wody. W 150 ml zimnej wody rozbełtaj mąkę kukurydzianą i zagęść potrawę. Przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mielonym zielem angielskim.
Smacznego!
Lidka