Sernik cappuccino

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ciasto dla kochających ser oraz kawę cappuccino. Idealne na każdą okazję i również bez okazji. To jest pyszne!

Na początek może troszkę z prywaty…Pomysł na takie właśnie ciasto przyszedł mi do głowy przed samym zaśnięciem, no a później już miałam problem by usnąć. Pomyślałam nad składnikami, zapisałam. Na drugi dzień przeczytałam jeszcze raz „czy aby będzie dobrze” i upiekłam 🙂
Sernik cappuccino to ciasto, które nie wymaga wielu specjalnych przygotowań, czynności. Wszystkie składniki miesza się w jednym naczyniu razem. Konsystencja ciasta jest gęsta oraz kremowa. Ważne jest pieczenie ciasta. Przeczytaj jak piekłam mój sernik, a wiele serników piekę właśnie w takich temperaturach, a uzyskasz ciasto „płaskie jak stół”, no może te 3,5 mm opadnie, ale to tyle co nic.
Do upieczenia tego sernika możesz użyć również sera z wiaderka. Jednak wybierając w sklepie ser w wiaderku szukaj sera z wysoką zawartością tłuszczu, sprawdzają się. Ciasto z tymi składnikami jest dość słodkie, więc możesz zmienić ilość cukru. Chcąc uzyskać mocno kawowy smak możesz dosypać więcej kawy cappuccino lub dosypać kawy rozpuszczalnej.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Sernik cappuccino – składniki:

1 kg sera trzykrotnie zmielonego
1 opakowanie kawy cappuccino (130g)
5 jajek rozm. L
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka (250ml) drobnego cukru
Spód z ciastek:
200 g ciastek digestive lub herbatników
50-80 g masła
Polewa:
150 ml śmietanki 36%
150 g białej czekolady

Sernik cappuccino wykonanie:

Ciastka zblenduj, masło rozpuść i połącz razem. Wyłóż ciastka z masłem do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica miała 26 cm średnicy. Ugnieć mocniej łyżką ciastka z masłem by uzyskać w miarę gładką powierzchnię.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na samo dno piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą.

Śmietankę, kawę, cukier i jajka wymieszaj za pomocą miksera na puszystą masę. Wsyp mąkę. Dodawaj łyżkami ser. Po dodaniu sera miksuj krótko tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylej na spód z ciastek. Z wysokości ok 5 cm opuść formę z ciastem, możesz zrobić to trzykrotnie. Dzięki temu pozbędziesz się powietrza z sera.

Wstaw ciasto do piekarnika na środkowy poziom, grzałka góra-dół. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 1 godzinę i 30 minut. Po minionym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przy zamkniętych drzwiczkach na ok. 30 minut lub dłużej. Otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.

Polewę zrób ze śmietanki i białej czekolady. Podgrzej śmietankę i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do momentu aż czekolada rozpuści się. Odstaw do ostygnięcia i zimną polewę wylej na sernik. Rozprowadź równomiernie szpatułką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!
Lidka


5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x