Danie jednogarnkowe, idealne na zimne dni. Nie ma żadnej trudności w jego przygotowaniu.
Danie pochodzi z kuchni meksykańskiej, popularne jest również w kuchni amerykańskiej. Chilli con carne oznacza chilli z mięsem, więc sama ta nazwa wskazuje, że jest to danie dość pikantne.
Jak wiele przepisów zaczerpniętych spoza granic naszego kraju danie zyskało również naszą wersję wykonania, może bardziej łaskawą dla kubków smakowych.
Z powodzeniem składniki można zastąpić szeroko dostępnymi produktami w puszkach, ale jednak świeże warzywa będą zdecydowanie smaczniejsze niż te pasteryzowane.
Jakich składników potrzebujemy by zrobić chilli con carne?
40 dkg mięsa mielonego wołowego
2 puszki pomidorów krojonych
2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, papryka ostra i słodka
Jak zrobić chilii con carne?
- Mięso mielone podsmażyłam bez dodatku oleju w garnku. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wymieszałam i smażyłam chwilę wszystko razem.
- Dolałam pomidory z puszki i gotowałam ok. 10 minut. Po tym czasie wlałam fasolę wraz z zalewą oraz dodałam kukurydzę, koncentrat pomidorowy, wymieszałam i przyprawiłam solą oraz paprykami.
- Papryki ostrej dodałam ok. 1/3 łyżeczki a słodkiej 1/2 łyżeczki. Oczywiście każdy przyprawia wedle własnego smaku.
- Całość gotowałam ok. 40 minut. Odstawiłam.
- Po ok. 30 minutach nalewałam do talerzy.
Notatki:
* zamiast pomidorów w puszce można oczywiście dodać całe świeże pomidory ok. 4 sztuki średniej wielkości
* kukurydzę dodaję sporadycznie
Smacznego!
Lidka
Mój mąż byłby zachwycony!