Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Przekładana niczym lasagne zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków.

Idealna na rodzinny obiad przy jednym stole zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Brzmi sielankowo, ale takich wspólnych obiadów życzę Wam wiele, bo nic tak nie łączy rodziny jak zjedzenie posiłku przy jednym stole i nie tylko z okazji świąt. A co mogę wspomnieć o zapiekance?
Ziemniaki pokroiłam dość cienko i podsmażyłam na rozgrzanym maśle na patelni. Użyłam mięsa mielonego wołowego, ale możesz również zrobić ją z wieprzowym. Proporcje przypraw podałam w łyżeczkach do herbaty i to najczęściej po jednej, ale proponuję dosypać ich odrobinę więcej. Lepiej jest na początku posmakować i później przy doprawianiu kierować się własnym smakiem. Najlepszy ser do tego typu zapiekanek jak dla mnie to mozarella, ale również możesz użyć tartej goudy czy innego żółtego sera. Po wyjęciu z piekarnika daj odpocząć zapiekance ok. 20 -30 minut. Najdzie smakami i z pewnością lepiej się będzie kroić.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym -składniki:

ok. 1 kg ziemniaków
800 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
1 cebula
3 ząbki czosnku
masło do smażenia
200 ml przecieru pomidorowego
300 ml gęstej śmietany
100 ml słodkiego sosu chilli
300 ml startego sera
przyprawy typu 1/2 łyżeczki chilli w proszku, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka cebuli w proszku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – wykonanie:

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż na maśle (ok. 2-3 łyżki) do zrumienienia się i odstaw do ostudzenia. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż (w innym naczyniu) do miękkości na maśle. Dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż wszystko razem. Dodaj przecier pomidorowy i następnie pozostałe składniki: śmietanę i przyprawy (oprócz sera). Przypraw jeszcze wedle własnego smaku. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, następnie warstwę sosu mięsnego i ser. Czynność powtarzaj aż składniki skończą się. Końcową warstwą powinien być sos i ser. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i zapiekaj ok. 1 godziny. Gdy zauważysz, że ser mocno się rumieni przykryj folią aluminiową. Zapiekankę wyjmij z piekarnika i daj jej odpocząć ok. 20 minut.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x