Kartacze (cepeliny) z mięsem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Szare, miękkie, z pysznym farszem i okrasą, co podkreśla smak całej potrawy. Takie jak kiedyś – kartacze – cepeliny.

Potrawa popularna w północno-wschodniej części Polski, Podlasiu, Warmii i Mazurach a narodowa potrawa litewska. Kartacze to połączenie surowych i gotowanych ziemniaków. Taką ziemniaczaną masę nadziać można mięsem mielonym, kapustą a nawet serem. Zapraszam Was na proste do przygotowania kartacze z mięsem mielonym. Może być kłopotliwe ścieranie ziemniaków na tarce, ale czego nie zrobi się dla tego smaku! Ale to jedyny minus i jedyna trudność w ich zrobieniu.
Kilka wskazówek ode mnie. Kartacze możesz nadziać dowolnym mięsem mielonym a jeśli nie przepadasz za jego smakiem, to możesz farsz przygotować z gotowanego kawałka mięsa, a później zmielonego. Z pewnością farsz z gotowanego kawałka będzie układał się ładniej, bo surowe mięso mielone może być później „zbite” w konsystencji.
Cebulkę do farszu możesz zrumienić, to wyostrzy smak i doda aromatu.
Zachęcam, by ugotować ziemniaki w mundurkach, ponieważ zachowają więcej skrobi a ta jest dość potrzebna w całym procesie robienia kartaczy. Dodatkowo, gotowane w mundurkach ziemniaki są bardziej smaczne niż gotowane bez. Wybierając rodzaj ziemniaków do kartaczy to z pewnością dobre będą ziemniaki typu C, czyli te mączyste.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja

Kartacze – składniki:

300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe)
1 kg surowych ziemniaków
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
sól, pieprz, majeranek
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
Na okrasę:
topiona słoninka lub boczek
cebula
opcjonalnie skrobia ziemniaczana

Kartacze wykonanie:

Cebulę drobno pokrój i dodaj do mięsa mielonego. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ziemniaków.

Surowe ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zrób to za pomocą maszynki do tarcia ziemniaków. Odstaw na chwilę by puściły sok a następnie przecedź przez pieluchę tetrową lub gazę. Ziemniaki finalnie mają być prawie suche. Nie wylewaj wody z ziemniaków, ale odstaw by na dnie naczynia osadziła się skrobia, która będzie potrzebna później do kartaczy.

Przeciśnij przez praskę ugotowane ziemniaki i połącz z surowymi już odciśniętymi. Teraz możesz wylać wodę po ziemniakach a zobaczysz na samym dnie skrobię. Zabierz tę skrobię i dodaj do ziemniaków. Całość możesz odrobinę posolić. Zagnieć ciasto i urywaj po kawałku a następnie faszeruj mięsem nadaj im owalny kształt. Z tej ilości składników, co podałam wyszło mi 6 dużych kartaczy – wielkości mojej dłoni. Możesz podzielić masę ziemniaczaną na osiem mniejszych.

Przed gotowaniem możesz delikatnie oprószyć i obtoczyć kartacze w skrobi ziemniaczanej, jeśli masz w swojej szafce. Nie jest to konieczne, ale ostatecznie nada to bardziej gładką strukturę kartaczom.
Włóż kartacze do gotującej się i osolonej wody i gotuj je w sumie ok. 10 minut. Mają wypłynąć na powierzchnię i gotuj je jeszcze ok. 1-2 minut.

Podaj ze zrumienioną na słonice cebulą a jeśli wolisz to zrumienioną na boczku.

Smacznego!

Lidka

3.9 7 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x