Chciałam dać wiarę w bakłażana tym, których bakłażany zalegają często w lodówce.
Niezbyt popularny bakłażan w Polsce ma się coraz lepiej jak kilka lat temu. Mało doceniany, a to raczej z braku pomysłów na jego przygotowanie i ogólne obeznanie z obróbką. Oberżyna pochodzi z tropikalnej Afryki, więc to może być powodem jego zalegania w naszych lodówkach 😉 Zapiekany bakłażan z grzybami to jest świetny pomysł na obiad bezmięsny, smaczny i sycący. Zachęcam podawać go z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką czy sałatką. Przygotowanie jest wręcz banalne, więc nie powinno być kłopotu by zrobić obiad z bakłażana nawet po powrocie ze szkoły czy pracy.
Mojego bakłażana nafaszerowałam mrożonymi grzybami leśnymi, ale możesz je zamienić na pieczarki lub suszone grzyby.
Pyszną omastą do tego dania będzie sos śmietanowy z dodatkiem szpinaku.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Bakłażan pieczony z grzybami – składniki:
1 średniej wielkości bakłażan
300 g grzybów leśnych
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
starty żółty ser
natka pietruszki
Bakłażan pieczony z grzybami -wykonanie:
Bakłażana przekrój na dwie równe części i wydrąż miąższ. Wydrążone połówki bakłażana posmaruj oliwą z oliwek i oprósz solą. Włóż na 10 minut do nagrzanego piekarnika do 225 stopni.
Miąższ z bakłażana pokrój na małe kawałki.
Jeśli masz mrożone grzyby to wyjmij je wcześniej z zamrażarki. Następnie pokrój drobniej, jeśli to bardzo duże kawałki, ale nie drobno, ponieważ większe kawałki będą bardziej atrakcyjne w daniu oraz smak grzybów będzie bardziej wyczuwalny. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodaj posiekany czosnek. Dodaj grzyby, miąższ z bakłażana i smaż całość aż grzyby i bakłażan zmniejsza objętość. Przypraw do smaku solą i dodaj natkę pietruszki.
Do podpieczonych połówek bakłażana nałóż farsz i oprósz startym serem. Serem możesz oprószyć raz jeszcze podczas zapiekania. Temperatura 225 stopni grzałka góra dół ok. 20 minut – do zarumienienia się sera.
Smacznego!
Lidka