Pierogi z kaszanką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Połączenie polsko – polskich smaków wychodzi całkiem smacznie!

Te pierogi były wynikiem przypadku. Miałam 500 g kaszanki, którą mieliśmy zjeść po pracy, ale chyba jakiś kulinarny duszek czuwał nade mną i kazał zapomnieć o zamiarze. Następnego dnia nafaszerowałam nią pierogi i to był bardzo smaczny pomysł! To z pewnością jest smak dla kochających pierogi i kaszankę, takie dwa w jednym. Zachęcam by do pierożków podać surówkę, bo zawsze ta odrobina świeżości warzyw przy dość tłustym posiłku będzie wskazana.
Ciasto na pierogi powinno być plastyczne, więc jeśli jest potrzeba dodaj odrobinę więcej mąki lub wody. Zachęcam dolewać wodę zagrzaną do 80 stopni Celcjusza. Ciepłe ciasto zagniata się cudownie! Nawet Ci co nie przepadają za klejeniem pierogów zauważą, że ta robota jest całkiem przyjemna!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja

Pierogi z kaszanką – składniki:

500 g kaszanki
1 nieduża cebula
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Ciasto:
350 g mąki
50 g masła
150 – 200 ml wody
szczypta soli

Pierogi z kaszanką – wykonanie:

Kaszankę obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i rozdrobnij. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień ją na rozgrzanym oleju i dodaj kaszankę. Smaż całość chwilę aż kaszanka dobrze się zagrzeje. Przełóż do miski i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie tłuszcz ze smażenia opadnie na dno i przed lepieniem pierogów nie mieszaj farszu. Tłuszcz niech zostanie w misce. Pierogi lepiej zalepia się ostudzoną kaszanką.
Zrób ciasto na pierogi. Mąkę przesiej, rozpuść masło i zagrzej wodę do 80 stopni Celcjusza. Do miski z mąką dodaj szczyptę soli, wlej masło i dodaj wodę. Wodę dodawaj stopniowo. Gdy wszystkie składniki połączą się wyłóż na stolnicę lub matę i zagnieć ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Pora na wałkowanie. Podsypuj mąką ciasto gdy będziesz przekręcać na drugą stronę, by nie przywarło. Moje ciasto miało ok. 2 mm grubości. Wykrawaj kółka za pomocą foremki lub szklanki. Nałóż farsz łyżeczką i sklejaj brzegi. Gotuj w osolonej wodzie i wyjmuj gdy tylko wnurzą się na powierzchnię.

Smacznego!
Lidka

Właśnie ukazała się moja książka pt. „Kuchnia pełna warzyw”. Zapraszam Cię do zapoznania się z pozycją na stronie Wydawnictwa RM a 24 stycznia premiera w Empiku!

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
3 miesięcy temu

Też takie robię i bardzo lubię 😉

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x