Ziołowy filet z kurczaka w sosie grzybowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pachnący ziołami filet z piersi kurczaka w sosie grzybowym.

Prócz walorów zapachowych danie to ma w sobie również smak ziół, które w całości tworzą świetną kompanię. Idealna propozycja na obiad jak również danie popisowe dla gości.
Tak przygotowany kurczak możesz podać z ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami no i koniecznie z surówką. Zamarynować mięso możesz dzień przed smażeniem, będzie cudownie pachnieć i smakować! Z pewnością pokrojone i podane z sosem będzie wyglądać atrakcyjnie i najzwyczajniej podzielne.
Miałam mrożone grzyby i z nich zrobiłam sos. Jak najbardziej wskazane świeże, a zastąpić możesz je pieczarkami. Proponuję Ci przyprawiać sos do smaku solą na samym końcu, nawet przed podaniem. Finalnie filet powinien dusić się w sosie i tym samym odda sól do sosu.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja

Ziołowy filet z kurczaka – składniki:

1 podwójny filet z kurczaka (ok. 70 dkg)
1 łyżka soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1/ łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju

Sos grzybowy – składniki:

300 g mrożonych grzybów
1 ząbek czosnku
250 ml śmietanki 36%
po szczypcie tymianku, rozmarynu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki

Dodatkowo : masło do smażenia lub olej

Ziołowy filet z kurczaka w sosie grzybowym – wykonanie:

Marynowanie mięsa:
Mięso oczyść z błonek i jeśli masz jeden podwójny filet podziel go.
Sypkie przyprawy wymieszaj, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub 1/2 łyżeczki granulowanego, wlej olej i taką mieszanką dobrze natrzyj mięso. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc lub na kilka godzin. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia i obsmaż z dwóch stron filety. Powinny być do połowy wysmażone. Owiń w folię aluminiową i odłóż na czas robienia sosu.
Sos:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zacznie się szklić dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę, a następnie dodaj rozmrożone grzyby i mieszaj aż zmniejszą objętość. Oprósz tymiankiem i rozmarynem. Wlej śmietankę i zacznij redukować sos na wolnym ogniu od momentu delikatnego wrzenia. Wsyp gałkę muszkatołową. Włóż filet z kurczaka i gotuj bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Na koniec przypraw sos solą i pieprzem.

Smacznego!
Lidka



Właśnie ukazała się moja książka pt. „Kuchnia pełna warzyw”. Zapraszam Cię do zapoznania się z pozycją na stronie Wydawnictwa RM a 24 stycznia premiera w Empiku!

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lidia Kaczmarek
22 dni temu

Jako wielka fanka grzybów, z pewnością wypróbuję tę wersję sosu grzybowego. Uwielbiam, jak kuchnia pachnie ziołami, a Twoja propozycja marynaty do kurczaka wydaje się być idealna. Spróbuję też z mrożonymi grzybami, chociaż zawsze miałam obawy, czy będą równie smaczne jak świeże. A co do śmietanki – czy próbowałaś kiedyś zastąpić ją wersją roślinną?

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x