Mozzarella, feta, suszone pomidory i szpinak to idealne dodatki do dość suchego kawałka kurczaka.
Na przygotowanie fileta z piersi kurczaka jest wiele pomysłów. Najbardziej jednak popularnym jest przygotowany jak kotlet schabowy. Roladki, nadzienia już też są znane i lubiane, więc chciałam dołączyć do nich jeszcze jeden przepis. Do farszu użyłam trzech rodzajów sera, suszonych pomidorów i szpinaku. Nie przyprawiałam farszu żadnymi przyprawami a nawet solą! Podstawowymi przyprawami natarłam tylko kawałek mięsa, w których to nadzienie miało się znaleźć. Całość wyszła ładnie i smakowała znakomicie!
Miałam bardzo duże kawałki filetów z kurczaka i jeden wystarczył dla dwóch osób. Jednak aż tak często nie trafiają się takie duże, więc proponuję użyć 3 sztuk normalnej wielkości lub 4 sztuk małych filetów z piersi kurczaka.
Po całej obróbce cieplnej odstaw mięso by farsz stężał, tak na ok. 10 minut. Lepiej się wtedy kroi i nie wycieka z kieszeni.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Pieczony filet z kurczaka – składniki:
1 duży filet z kurczaka lub 3 mniejsze kawałki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku (lub 1 płaska łyżeczka suszonego)
*ilości wedle własnego smaku
Pieczony filet z kurczaka – składniki na farsz:
ok. 100 g sera feta
3 – 4 łyżki tartej mozzarelli
2 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia
5 kawałków suszonych pomidorów
5 dkg szpinaku
dodatkowo masło do smażenia
Pieczony filet z kurczaka – wykonanie:
W filecie z kurczaka zrób kieszeń. Sypkie przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi mięso. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Owiń mięso folią i pozostaw na ok. 3 godziny by przeszło ich smakiem. Jeśli masz szpinak mrożony to rozmroź go i odciśnij wodę, a świeży obsmaż szybko na odrobinie masła by zmniejszył objętość, następnie również odciśnij nadmiar wody. Szpinak możesz pokroić drobniej. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Pokrusz ser feta niekoniecznie na miałko, bo smacznie będzie gdy w nadzieniu trafisz na jego większy kąsek. Wszystkie składniki na farsz wymieszaj i nadziej nim mięso. Fileta ściśnij by nadzienie nie wypadło lub pomóż sobie wykałaczkami. Obsmaż na dużym ogniu na maśle do zrumienienia i przełóż do naczynia do pieczenia. Zapiekaj ok. 15-20 minut w 200 stopniach C.
Wyjmij z piekarnika i odłóż na ok. 10 minut by mięso odpoczęło a farsz ściął się. Jeśli masz dużą porcję mięsa pokrój w grube plastry.
Smacznego!
Lidka