Lemon curd, czyli klasyka angielskiej kuchni.
Orzeźwiający, cytrynowy krem idealny do ciast, naleśników i deserów. Sprawdzi się świetnie jako nadzienie do słodkich wypieków, tart. Przygotowanie i samo zrobienie jest bardzo proste. Ważne jednak jest to by wybierać produkty świeże. W kremie jednym ze składników są jajka i na ich świeżość należy zwrócić uwagę. Cytryny przed użyciem umyć i wyszorować
Lemon curd – składniki:
✅2 jajka
✅110 g cukru
✅70 g masła
✅sok z dwóch cytryn (ok. 80-90ml)
✅skórki otarte z cytryny
✅*opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Lemon curd – wykonanie:
Potrzebne Ci będą dwa garnki. Jeden w którym zagotujesz wodę, a drugi, który postawisz na nim i będziesz mógł mieszać masę cytrynową. Ważne jest, żeby miska na górze nie zanurzała się we wrzątku.
Cytryny wyszoruj, umyj i osusz. Zetrzyj skórkę z cytryn oraz wyciśnij sok do miski. Dodaj cukier, wbij jajka i wymieszaj wszystko trzepaczką. Postaw na garnku z gotującą się wodą, mieszaj chwilę i dodaj masło. Ciągle ogrzewając mieszaj ok. 15 minut aż masa konsystencją będzie przypominać budyń. Jeśli potrzebujesz gęstego lemon curd dodaj jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w bardzo małej ilości wody. Gotowy lemon curd przetrzyj przez sitko i przełóż do słoika. W lodówce możesz przechowywać do dwóch tygodni.
Fot. olgakr